ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Köp mig en schwarzwaldtårta för fan – det är ju kvinnornas kalasdag i dag

Cissi Wallin · 8 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

"Grattis på kvinnodagen!". Jomen tackar så mycket! Tar tacksam emot gratulationer för att jag föddes med vagina och äggstockar och därmed helt enkelt får finna mig i diverse. 

Låt oss ta på oss roliga hattar och blåsa i tutor över att kvinnor i "jämställda landet Sverige" tjänar runt 7 procent mindre än män, tar ut 76 procent av föräldradagarna och knappt 15 procent av aktiebolagens styrelseordförandeposter. Grattis? Köp mig en schwarzwaldtårta för fan, här ska unnas.

Ska vi också fira alla övergrepp som tjejer och kvinnor tvingas genomlida, dagligen runtom i landet? Faktiskt precis just nu i skolor, simhallar och i sitt eget hem där varenda människa ska kunna känna sig trygg? Är det värt en prinsessbakelse med extra grädde? Jamen givetvis va. Grattis grattis.

► LÄS MER: "Kvinnor dödas och våldtas – säg inte grattis på kvinnodagen"

Och firandet kanske kan få sin kulmen senare i dag, denna kvinnornas kalasdag då ännu ett gäng flickebarns drömmar krossas med orden "fast det där är ju inget för tjejer...". Och när ännu en vuxen och kompetent kvinna blir förminskad av en man på jobbet. Grattis! Aldrig har väl ett firande känts mer lustfyllt.

Har feminismen gått för långt? Självklart. Lite skit får man väl räkna med som kvinna... Herregud, tänk på tjejorna i Saudiarabien och var lite tacksam vetja. Bara det är väl värt en marängsviss dagen i ära. Grattis grattis. 

Och då har jag inte ens gått in på vården, den ryska rouletten i att vara kvinna och föda barn i "välfärdslandet Sverige", eller få adekvat vård (och bli tagen på allvar) för så kallade "kvinnoåkommor". Kan du knappt uttala ordet endometrios? Ingen fara, det kan knappt någon annan heller. Och knappt någon annan vet ens vad det är, fastän att runt 10 procent av alla kvinnor lever med det. Detta eftersom så kallade kvinnoåkommor nästan inte tas upp till folkbildning eller ens vid kafferaster på arbetsplatser. Tut tut i partytrumpeten, grattis på kvinnodagen!

► LÄS MER: Roks: "Kvinnor som flyr från våldsamma män måste få gå före i bostadskön"

Låt oss fira att mammor granskas och döms hårdare än pappor. Att man som tjej helst inte ska vara "för mycket". Att man inte heller ska vara "för tråkig och torr", herregud, ha lite humor förfan och skratta åt sexistiska "skämt"! Låt oss ta emot blommor och hjärtformad choklad över att stora delar av samhällsapparaten ännu styrs av män. Där män och deras värderingar och beteenden är normen. Låt oss få grattis-klappar på axeln av just män för att vi inte är så bråkiga och gnälliga. Och om vi ändå är det har vi bara mens. Alla vet ju hur irrationell en blödande kvinna kan vara. Nä, låt oss fira allt detta eftersom hela idén om ett firande den 8:e mars inte alls är absurd.

Eller, så är en kondoleans och nackmassage mer på sin plats en dag som denna.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro