ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kostnaden för att mörda en kamrat är för låg

Stefan Wahlberg · 26 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Är det rimligt att det kan kosta ett år och åtta månader att på ett så förslaget sätt planera och genomföra det grövsta brott vi har – mord? Ett av syftena bakom straffsystemet är ju att skicka tydliga signaler om var rättsstatens gränser går. Inte minst till ungdomar.

Vad skickar då domen i Sturebymålet för signaler? Ja, om det kostar ett år och åtta månader att mörda en kamrat – hur lågt borde då inte priset vara för mer vardagliga ungdomsbrott.Åklagaren hade yrkat på maxstraffet fyra års ungdomsvård. Detta hade varit juridiskt möjligt att döma ut och har använts vid tidigare mordfall – exempelvis efter mordet i Rinkeby tunnelbanestation 2002 och vid det så kallade Hallandsåsärendet 2004.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro