ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kriget mot knarket gav oss spice

Johan Norberg · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Förvirring, illamående, kramper. Någon ligger och kräks en hel natt, en annan får en hjärtinfarkt, en tredje andningsstillestånd. Det går inte en dag utan nya skräckberättelser om vad rökning av spice kan leda till. Giftcentraler och akutmottagningar har fått mycket att göra.

Läs mer: 19-åring rökte spice en gång – blev hjärndöd

Läs mer: Malin, 27: Spice var nära att kosta mig livet

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska droger som framkallar cannabisliknande rus. Men beroendevården vittnar om att spice är starkare och farligare än cannabis, som nästan aldrig leder till intensivvård. Det är som hasch och marijuana, men sämre och skadligare. Varför i hela världen vill så många ta en sådan drog? Det vill de helst inte. Enligt en brukarundersökning publicerad i tidskriften Drug and Alcohol Dependence föredrar 93 procent av dem cannabis, som beskrivs som både bättre och mindre riskabelt – utom när det gäller risken för polisbesök.

Historien gav oss en läxa som vi skolkade ifrån. 1920 till 1933 förbjöds alkohol i USA. Nu skulle folk sluta dricka alkohol och bli goda, hälsosamma samhällsmedborgare. Men förbudet åstadkom mer förödelse än den värsta spritfest. Amerikanerna drack hårdare och starkare för att en högre koncentration lättare kan smugglas. Starkspriten gick från 40 till 80 procent av alkoholkonsumtionen och i brist på äkta vara sökte man sig till hembränt, industrisprit och hårvatten. När bruna påsar och svarta pengar bytte hand i mörka gränder visste ingen vad de hällde i sig. Dödsfallen från alkohol ökade med 400 procent. En chockad befolkning krävde att få dricka under ordnade, legala former igen. 

Läs mer: Expert: Legalisering av cannabis kan få färre att ta spice

Kriget mot narkotikan är en återtripp. När det inte finns en legal, kontrollerad marknad skaffar unga det de kommer över, även om de inte vet vad det är eller vem som har sålt. Repressiva länder som Sverige får allt fler dödsfall av narkotika. Och nu får vi spice, som kommer undan lagen genom ständigt nya varianter som ännu inte narkotikaklassats.

Regeringen svarar nu mer att förbjuda 42 nya substanser. Men staten har redan förbjudit gång på gång. Resultatet blir bara nya versioner som är än mer komplexa och farliga. De senaste förbuden fick tillverkare att skapa ett nytt spice som råkade kapa syret till de inre organen. Vad blir det nästa gång?

Men knarkkrigarna står på sig. ”Det är möjligt att en legalisering av cannabis skulle rädda några liv”, medger Susanna Birgersson på Dagens Nyheters ledarsida. ”Men rimligheten i att cannabis är förbjudet avgörs inte bara av antalet dödsfall.” Hon är ärlig nog att medge att det drogfria samhället bara är en utopi, men menar att den kan hålla bruket av cannabis på en lägre nivå. Så lät nog de amerikanska förbudsivrarna också när de gick från trosvisshet till tjurskallighet. Frågan vi måste ställa är hur många liv en utopi får kosta.

+ Anna Kinberg Batra Jag har märkt att hon till skillnad från många andra politiker är intellektuellt öppen för och nyfiken på saker utanför hennes egna omedelbara arbetsområden. Sånt behöver en partiledare.

- De små stegens tyranniPutins utnötningsstrategi gör att vi inte längre reagerar nämnvärt när Ryssland skickar in nya stridsvagnar i Ukraina och hotar baltiska länder med krig.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro