ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kristoffer Appelquist: Att inte äta kött är en lyx som jag njuter av

Kristoffer Appelquist · 29 Aug 2018
Uppdaterad 29 Aug 2018
Skulle jag äta upp min hund hellre än att svälta ihjäl? Ja, det tror jag nog. Med klyftpotatis, bearnaise och tårar i ögonen.

Skulle jag äta upp min hund hellre än att svälta ihjäl? Ja, det tror jag nog. Med klyftpotatis, bearnaise och tårar i ögonen. Foto: Berkay Gumustekin/Unsplash, Metro


Här har ni min moraliska kompass: Alla djur har rätt till samma bemötande som en hund, skriver Kristoffer Appelquist.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De senaste åren har jag käkat vegetariskt. Jag har inte ätit kött, fågel, fisk eller ens mitt emellan. Jag har valt bort de flesta mejeriprodukter och skippat ägg. Anledningen är att jag tycker synd om djur som lever hela sina liv i fångenskap för att bli mat åt oss. Vi odlar dem som om de vore grönsaker. Det känns kanske logiskt. Både djur och grönsaker är mat, och mat odlar man. Men det är skillnad på djur och grönsaker. Djur kan känna ångest. Det kan inte broccoli.

Min grundsyn är att människan är ett rovdjur. Jag uppfattar det som lika naturligt att en människa jagar som att en varg eller örn gör det. Om jag var tvungen att snärja en hare för att inte svälta så skulle jag inte ha några problem med det. Men det behöver jag inte och det är skönt. I stället för att brotta omkull en älg så köper jag en falafel.

Det känns modernt på samma sätt som att slippa göra upp eld i köket för att laga mat nu när det finns spisar.

Att inte behöva döda eller förslava andra varelser för att själv kunna leva är en lyx som jag njuter av. Jag har råd med det. Trots att jag är ett rovdjur behöver jag inte uppföra mig illa. Jag behöver inte ha ihjäl ett enda djur nu när man kan göra både köttfärssås och köttbullar utan minsta lilla kossa.Jag har ofta hört att människor retar sig på att vegetarisk mat ”härmar” kött, men anledningen är enkel: Kött är gott. Det är ju inte det som är problemet, problemet är att kött innebär djurplågeri.

Här har ni min moraliska kompass: Alla djur har rätt till samma bemötande som en hund.

quotation startSkulle jag äta upp min hund hellre än att svälta ihjäl? Ja, det tror jag nog. Med klyftpotatis, bearnaise och tårar i ögonen.quotation end

Skulle jag äta upp min hund hellre än att svälta ihjäl? Ja, det tror jag nog. Med klyftpotatis, bearnaise och tårar i ögonen.Men, skulle jag kunna tänka mig att föda upp hundar i en stor anläggning full av burar, utan dagsljus. Hundar som ska bli fullvuxna på så kort tid som möjligt för att sedan dödas och malas till färs?

LÄS MER
Emilie Ebbis Roslund: Sluta behandla SD som underdogs

Nix, det skulle inte kännas bra. Och därför vill jag inte bidra till att grisar går det ödet till mötes heller. Grisar har också känslor. Det som du inte vill göra mot Båtsman bör du heller inte göra mot Griseknoen.

Kristoffer Appelquist

Plus. Raw comedy på Hilton i Stockholm har säsongspremiär på fredag och jag står på scenen!Minus. Tiden går väldigt långsamt när man väntar på en bebis.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Appelquist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro