ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Krossa den 11 september

Göran Greider · 11 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vår tids stora symboliska händelse var de fruktansvärda attackerna mot World Trade Center den 11 september 2001. Ingen annan enskild händelse har fått så många, så blodiga och så oöverblickbara konsekvenser för världens befolkning. Fram till dess levde vi på många sätt ännu i det kalla krigets symboliska värld, eller i vart fall i tomrummet efter den, men nu ersattes i ett enda slag västvärldens kapitalistiska fiende med en annan än den kommunistiska.  Den islamistiska terrorn trädde ut på världsarenan. Allt detta har lett till att etniska, religiösa och kulturella konflikter i dag tycks betyda mer än konflikterna mellan höger och vänster, mellan arbete och kapital, mellan mänskliga rättigheter och diktatur. Är inte det den egentligen värsta effekten av denna 11 september-logik – att världens befolkningar berövats så mycket av den framtidstro som alltid spirar där reformpolitik, klassfrågor och frihetsfrågor utgör politikens centrum? Jo, jag tror det. Det har kommit ett depressivt drag över alltför många av oss, ty när trosfrågor eller etnicitet tillåts överskugga de avgörande samhällskonflikterna, då inträder missmodet, ja förvirringen. I den fattige muslimen i Europa urskiljer de offentliga fördomarna en presumtiv fiende, inte en människa redo att kämpa för ett bättre liv.  Han eller hon är ju i första hand muslim! Så tänks det allt oftare. Och så begränsas allas vår förmåga att påverka samhällsutvecklingen.Därför är tanken som kastats fram av en och annan spekulativ statsvetare, att det nu är en kamp mellan civilisationer vi bevittnar, inte bara felaktig utan direkt livsfarlig. Den västerländska civilisationen ställs mot den islamska världen och det är, enligt dessa statsvetare, längs ”islams blodiga gränser” som slaget om herraväldet över världen står. Men vad vi i själva verket bevittnar är kon-vulsionerna i en värld där det amerikanska Imperiet med vapen röjer väg för en oinskränkt global kapitalism. Så vad ska vi göra? Svar: Vi måste bryta oss ut ur 11 september-logiken! Den har fått för mycket makt över våra sinnen. Vi är politiska varelser, varenda en av oss. Någonstans är vi just det, oavsett var vi lever och oavsett vilken tro vi har och vi är det även om vi inte är aktiva i någon politisk rörelse. Krossa den 11 september!

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro