ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Kuba kommer att vara status quo ett tag till"

Nadia Croes · 19 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nadia Croes föräldrar flydde från Kuba till USA. Hon arbetar som nöjes- och kulturreporter på Metro New York.
Nadia Croes föräldrar flydde från Kuba till USA. Hon arbetar som nöjes- och kulturreporter på Metro New York.

No mas Fidel. Äntligen, hurra. Slutet på en era. Men vad kommer det egentligen att betyda i morgon. Inte mycket.

Fröet till demokrati kommer inte att gro i Karibiens pärla riktigt än. Så länge Castro lever kommer hans 76-årige bror Raul, som har tagit över som tillförordnad president sedanjuli 2006 när Fidel blev sjuk och troligen kommer att bli näste president, inte att göra några väsentliga förändringar.

Förhållandena i Kuba kommer att vara status quo ett tag till. Och det handlar inte så mycket om respekt för sin bror, för de har en lång historia av oenighet bakom sig, men Raul förstår väl att folket i Kuba inte nödvändigtvis är trogna Revolutionen i sig utan snarare Fidel. Rauls brist på handlings är uppenbar sedan hans övertagande 2006. Det är inte mycket som har hänt.

Varför? Vissa säger att ökningen av turismen de senaste 15 åren har hjälpt, med många utländska investeringar i hotell. Och miljoner dollar har strömmat in i landet från familjer utomlands som skickat hem pengar till de som fortfarande finns kvar på ön.

Men det viktigaste skälet att den kubanska regeringen fortfarande överlever är det fortgående förtrycket av folket. Det kubanska folket kan knappt klara sina basbehov och har varken tid eller energi över att forma någon meningsfull motståndsrörelse. Lägg därtill den politiska skräck som ingjutits i var och en.

Det handlar inte om kommunism. Det handlar om en absolut diktatur som har pågått i 49 år. Medlemmar i min familj har fängslats av Fidel för att ha protesterat mot hans politik Och jag har fortfarande mostrar och kusiner som bor i Kuba. De klarar sig nätt och jämnt, precis som alla andra där.

Grannar är rädda att tala öppet med varandra eftersom de fruktar att bli förråda kastade i fängelse. En burk jordnötssmör betraktas som extrem dekadens. Att kvinnor prostituerar sig (de kallas jineteras) för rika turister betraktas som den ekonomiska räddningen för deras familijer.Och att Spanien försöker åtala Fidel för krigsbrott, det är den ultimata ouppnåeliga drömmen. Glöm inte den massiva armén som Fidel har byggt upp. Det är helt enkelt inte genomförbart. Alla åtal i världen kan inte få Fidel att lämna den ön.

Det här är en lycklig dag, absolut. Men det är lite av ett antiklimax. Kubas folk kommer inte att lära känna demokrati förrän långt efter Fidels död och den amerikanska regeringen gör sitt till. Och, sorgligt nog, kommer resten av världen inte att lära känna det kubanska folket igen innan den tiden har kommit.

klar

Artikellänk är kopierad

Nadia Croes
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro