ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kuba verkar manipulera statistiken om spädbarnsdödligheten

Johan Norberg · 1 Jun 2016
Uppdaterad 1 Jun 2016

klar

Artikellänk är kopierad

När den kommunistiska diktaturen på Kuba nu försiktigt öppnas mot omvärlden finns det många som befarar att landet ska kasta ut barnet med badvattnet – bokstavligen. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tillhör dem som har sagt att Kuba uppnådde många framsteg efter revolutionen 1959, inte minst inom sjukvården: ”Risken är uppenbar att även det positiva som har uppnåtts raderas ut den dagen systemet brakar samman.”

►LÄS MER: Johan Norberg: Trump har satt lögnen i system – och det fungerar

Men han är långt ifrån ensam. FN-institutioner brukar regelmässigt hylla Kubas låga spädbarnsdödlighet, lägre än i det mycket rikare USA och nära snittet i EU. Det antyder att landet har lyckats med flera saker inom vård, utbildning och näringsförsörjning som andra fattiga länder inte har.

Vad man mer sällan får höra är att Kuba hade mycket låg spädbarnsdödlighet innan revolutionen ens var en glimt i Fidel Castros öga – lägre än i alla andra latinamerikanska länder och bara hälften av Spaniens, till exempel. Sedan dess har regimen visserligen fortsatt sänka den nivån, men som Erik Jennische vid Civil Rights Defenders rapporterar i en artikel i Magasinet Arena beror det inte främst på att Kuba är mästare på sjukvård, utan på att manipulera statistik.

Jennische avslöjar flera av regimens metoder, men hänvisar särskilt till en ny studie i tidskriften Cuban Studies, från Harvard University, som dokumenterar att Kuba överraskande nog har extremt många sena missfall – fem gånger fler än länder som Spanien och Sverige. Det visar sig nämligen att regimen systematiskt klassificerar spädbarnsdödsfall som om det rörde sig om sena missfall, en kategori som utomstående inte tittar på och som FN sällan rapporterar om. Justerat för detta siffertrixande är Kubas spädbarnsdödlighet förmodligen dubbelt så hög som den påstås vara.

Regimen kommer undan med sådan manipulation därför att kubaner inte tillåts ställa kritiska frågor. De som genomskådar regimen sitter inte på tidningsredaktioner och universitet, utan i fängelser. Men just för att diktaturers uppgifter inte får granskas är det oförlåtligt att ta dem på orden. Men det är ett misstag vi ofta gör, åtminstone sedan Mussolini lurade världen att han fick de italienska tågen att gå i tid (han utnyttjade att hans företrädare återuppbyggt järnvägen efter första världskriget).

LÄS MER: Johan Norberg: Skatteparadis är bättre än skattehelveten

Det finns gott om naiva västerlänningar som ilsket twittrar om att varenda uppgift deras egna statsråd för fram om ekonomi, migration eller vad de åt till lunch bara är lögn och förbannad dikt, men som ändå litar blint på all propaganda despoter i länder som Ryssland och Venezuela spyr ut. ”Han är dum”, som Sovjetunionens diktator Lenin ska ha sagt om en västerländsk radikal, ”och just därför är han behjälplig för oss”.

+ Gary Johnson. Tidigare guvernören Gary Johnson blir presidentkandidat för det libertarianska partiet i USA. Till slut finns alltså ett seriöst och icke-korrupt alternativ i det amerikanska valet.

- Kriget mot knarkare. Jo, det svenska kriget mot knark ger resultat: Antalet svenskar som dör av droger har tredubblats på tio år – vi är näst värst i EU, enligt narkotikamyndigheten EMCDDA.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro