ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kultur skapar aldrig liv

metro · 22 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Visst tycker du att de är näpna, de små indianbarnen från Venezuela som de senaste veckorna visas upp i reportage på svenska kultursidor. De står där i nystärkta vita skjortor och ser med stora ögon in i kameran. Krampaktigt håller de sina violiner eller cellor som om det var livbojar som ska hålla dem flytande så länge att de kan lämna livet i den slummens arkipelag av kåkstäder som omger huvudstaden Caracas.Gustavo Dudamel bidrar till uppmärksamheten, han är nybliven chefsdirigent för Göteborgs symfoniorkester och tillhör de mer än en miljon elever som fostrats i den unika statliga venezuelanska musikskolan Fesojiv. Skolan har också egna verkstäder där barnen lär sig att reparera och bygga instrument.

Men vad Venezuela behöver är inte instrumentmakare – det är ingenjörer, svetsare, sjukvårdspersonal, rörmokare, elektriker och naturvetare som kan bygga upp samhället. Förutsättningarna finns ju – men i dag importeras 60 procent av landets konsumtion, och det är enbart möjligt på grund av höga oljepriser. Vad händer när oljepriset går ner?Trots att Hugo Chávez ökat de offentliga utgifterna till mer än en tredjedel av BNP har inte arbetslösheten minskat nämnvärt. Fortfarande arbetar 40 procent i den informella sektorn med gatuförsäljning, investeringarna är få och infrastrukturen verkar inte ha åtgärdats sedan försommaren 1871.Det finns en vanlig och väldigt märklig syn på kultur – att det är en aktivitet som på något sätt i sig genererar välstånd. Det är en syn som förenar välmenande musikpedagoger i Venezuela och kommunalråd i Bergslagens bruksorter, där ingen rök längre kommer ur fabriksskorstenarna.I de svenska fallen tror man att välfärdssamhället ska återuppstå genom utbildningar i drama, matlagning, teckning och musik. Är det tänkt att de som genomgått utbildningarna ska betala för sig i snabbköpskassan genom att dra en låt eller spela upp en scen ur ”My fair lady”?

Sent på kvällarna, när familjen somnat, sätter jag mig i fåtöljen och läser och lyssnar på musik. Kultur skärper mina sinnen, men skänker samtidigt frid.Kultur ger mitt liv en extra dimension. Får mig att orka mer. Får mig att vilja mer.Men kultur ger aldrig liv. Kultur skapar inte liv. Det kan bara teknik och vetenskap göra.

+ Fredrik Reinfeldt tog inte upp fallet Annika Östberg i sitt möte med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger. Det visar på sinne för proportioner och förmåga att prioritera.

– Femveckorskursen i hatbrott tas bort i utbildningen på Polishögskolan. I stället ska de lära sig simma 150 meter. Tack! Drunknande poliser som man jämt måste baywatcha upp på land har ju länge varit ett stort problem.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro