ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kvinnodagen är på väg att bli socialistisk igen

Göran Greider · 7 Mar 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Den internationella kvinnodagen var från början ett initiativ från världens socialistiska rörelser – och jag undrar om dagen inte är på väg att bli socialistisk igen. Det amerikanska socialistpartiet föreslog redan 1909 en kvinnodag och den så kallade Andra internationalen gjorde det året därpå. Parollen var: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. Sedan dess har feminismen förändrat våra samhällen på en rad sätt, men fortfarande har egentligen inte den patriarkala grunden för våra samhällen rubbats.

► LÄS MER: Göran Greider: "Döda politiker vaknar inte – men deras gestalter kan vakna till liv i oss"

Länge ansåg ledande socialister att kvinnor skulle nå jämlikhet mer eller mindre automatiskt bara klassamhället avskaffades. Det var ett avgörande misstag: Klassamhället förtrycker på ett sätt, patriarkatet på ett annat. Ta till exempel detta med näthat. Om jag i en krönika skriver att skatterna borde höjas för att finansiera bättre välfärd eller en fungerande integration – då får jag på nätet höra att jag borde flytta till Nordkorea. Skriver en kvinna samma sak får hon höra att hon är en kommunistisk hora som borde utsättas för gängvåldtäkt. Näthatet demonstrerar tyvärr väl hur starkt det patriarkala urberget ännu är i ett modernt land som Sverige.

Men ofta samverkar båda förtrycksmekanismerna klass och kön. Den senaste lönestatistiken från LO pekar på att de som haft den sämsta löneutvecklingen de senaste åren är arbetarkvinnor i LO. De som fått bäst löneutveckling de senaste åren är istället tjänstemannakvinnor (där dock själva ordet tjänstemannakvinnor vittnar om hur otroligt patriarkalt själva språket är!). Avgrunden mellan kvinnor däruppe och kvinnor därnere har på det mest groteska sätt illustrerats under denna vårvinters debatt om sänkta lägstalöner. De kvinnliga chefer för olika näringslivsorganisationer som krävt sänkta ingångslöner – i sektorer där kvinnor dominerar – har själva haft månadslöner på mellan 100 000 och 200 000 kronor!

Men förtrycksmekanismerna korsar varandra. För vi kan vara säkra på att de kvinnliga chefer som krävt de där lägre lönerna själva utsatts för patriarkalt förtryck i sina sfärer. En kvinnlig landstingspolitiker som skär ner i vården utsätts för långt hårdare attacker än en manlig politiker som gör samma sak.

► LÄS MER: Göran Greider: "Syskonen Gärdestad fångade det svenska vemodet i musik och ord"

Kvinnodagen i år infaller under en tid då mycket starka krafter vill förvärra klassamhället genom att i praktiken sänka lönerna för framförallt de kvinnor som redan har de lägsta lönerna. Avståndet mellan rika och fattiga växer, i många länder är vi på väg mot klasskillnader som inte skådats sedan förra sekelskiftet. Klass och kön rusar samman. Kvinnodagen får en socialistisk klang. Feminismen blir dubbelt radikal. Det är bra.

+ Jag har sett snödroppar. Inte i Dalarna, men i alla fall i Stockholm. De såg tappra ut.

- Europaunionen kan lösa flyktingfrågan genom att fördela mottagandet jämlikt. Att det inte sker är en humanitär skandal av historiska proportioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro