ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Kvinnofientligheten startade inte med hiphopen"

Nabila Abdul Fattah · 8 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag minns när jag för första gången föll för hiphopen. Det var redan på fritids som jag började mima till Salt-n-Pepa’s ”Push it” i slutet av 80-talet. Eller mima och mima, jag fattade ju inte så mycket av vad de rappade om men jag gjorde så gott jag kunde och det såg grymt ut i spegeln när jag använde mitt hopprep som mick.

Eftersom jag inte hade råd med skivor som liten så var MTV alltid på och min lilla bandspelare trycktes på ”rec” och hölls emot TV’ns högtalare. Visst vart ljudet knastrigt men man hörde i alla fall.

Jag fortsatte att lyssna på hiphop och när jag var 14 tänkte jag att det var dags att börja rappa. Visst fick man höra i några år att man var ”bra för att vara tjej” och jämfördes bara med andra tjejrappare men det gjorde inte så mycket. Jag hade hört det förut, så jag var van. Om man var duktig i idrott så var man bra för att vara tjej. Var man tekniskt talangfull så var man bra för att vara tjej. Att bara ställa sig upp och göra sin röst hörd så var det bra gjort för att vara en tjej. Alltså inte tillräckligt bra för att räknas som ”bra”.

Nu 13 år senare håller jag fortfarande på med hiphop och får ständigt höra och läsa om hiphopen som en kvinnofientlig genre. Det är oavsett om du hållit på med hiphop de senaste tjugo åren eller om du bara gillar att gå på hiphop-klubbar. Alla sätts in i ett fack. Kvinnofientligt, macho, drogliberal, våldskåt.  Varenda gång jag läser det så blir jag lika förvånad. Skulle det som jag har älskat i flera år vara kvinnofientligt?

Jag har märkt att de som är mest kritiska mot hiphop är de som är mest okunniga. Oinsatta. De som tror att hiphopen föddes i och med 50 cents första singel. De som ser en musikvideo på Voice TV och tror att det representerar all hiphop, utan att fatta storheten av den. Att hiphopare är för många för att kunna vara en homogen grupp. Men visst är det lätt att kalla en rappare för kvinnofientlig när han kallar brudar ”bitches n hoes”, just för att det är så tydligt.

Men den dagliga misshandeln, våldtäkten, och diskrimineringen av kvinnor världen över då? Ett samhällsproblem skylls på en musikstil bara för att ha en tydlig syndabock. Men kvinnofientligheten startade inte med hiphopen. Och den finns inte bara där. Tvärtom ser jag en frihet och en styrka i att en tjej kan ställa sig på en scen och ta plats. Queen Latifah, MC Lyte, Roxanne Shanté med flera var inte kuvade kvinnor, och jag är inte det heller. Hiphopen diskriminerade mig inte. Världen gjorde det. Hitta en annan syndabock, tack! + Grattis till Mixgården som fick priset ”årets vardagshjältar” av Göteborgs minnesfond! Fastighetsbolag som inte sätter på värmen i lägenheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro