ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kvinnor offer när perngar felprioriteras

Stefan Wahlberg · 31 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När det för en gångs skull kommer en rapport som visar att en viss kategori brott minskar flaxar olyckskorparna ofelbart fram för att bevaka sina revir. Senast handlade det om Brottsförebyggande rådets undersökning som visar att antalet kvinnor som mördas av sina män har minskat med upp till 30 procent sedan 70-talet.Rapporten slår helt hål på myten om att dessa avarter till män finns att hitta i alla samhällsskikt: 90 procent av mördarmännen är nämligen psykiskt störda, 60 procent är tidigare kriminellt belastade och 40 procent är alkoholiserade.

Det är alltså inga ”vanliga män” som slår ihjäl sina fruar. Detta faktum kan dock vara svårt att acceptera, och redan samma dag som rapporten presenterades dök en av genusforskningens auktoriteter upp på arenan: professor Eva Lundgren. Enligt TT anser hon att ”undersökningen är ett sätt att ursäkta våldsamma män”. Hon är kritisk eftersom rapporten visar på just det faktum att ”det handlar om män som avviker”.Så vill inte Eva Lundgren ha det. Tillsammans med ett antal andra forskare har hon nämligen tagit väldigt stora skattepengar i anspråk för att försöka bevisa att mäns våld mot kvinnor inte är någonting socialt exotiskt utan normaliserat bland män av alla slag. Och jag frågar mig: Varför vill professor Lundgren & Co demonisera vanliga, hyggliga killar som – precis som jag själv – känner en stark tillfredsställelse i att antalet mördade kvinnor minskar?Den forskningsrapport som mest har bidragit till myten om mäns normaliserade våld mot kvinnor heter ”Slagen dam” och skrevs av just Eva Lundgren & Co. Efter tv-programmet ”Könskriget” i SVT beslutade dock Uppsala universitet att rapporten skulle underkastas en vetenskaplig granskning och kritiken mot rapporten blev så svidande att ingen längre tar den på allvar.Trots detta har myten om mäns normaliserade våld mot kvinnor blivit ett självspelande piano som gång på gång refereras i debatten utan någon egentlig grund. Det handlar om något slags självspäkning där man vill att den tungt vägande skulden för en socialt marginaliserad grupp ska fördelas jämnt på den maskulina samhällsstegen.

Detta är farligt. Om samhällets resurser mot mansvåldet fördelas på bred front eldar man för kråkorna, när man i själva verket borde skjuta prick och koncentrera alla insatser på den grupp män som är problemet. Det allra största offret för detta feltänk är trots allt inte vi vanliga män som demoniseras – det är alla de kvinnor som kunde ha räddats om resurserna hade satts in där de verkligen behövdes.

+ Vårdnadsbidragen. Hur kan man inte vilja erbjuda valfrihet?

– Mc-förare som skrämmer hästar på sommarvägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro