ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kvinnors rätt till sin egen kropp måste bli en självklarhet

Lisa Magnusson · 23 Nov 2016
Uppdaterad 29 Nov 2016
K vinnor som avslutat en oönskad graviditet behöver faktiskt ingen förlåtelse, de behöver bara den rätt till sina egna kroppar som fortfarande inte är självklar fastän den borde vara det, skriver Lisa Magnusson. 

K vinnor som avslutat en oönskad graviditet behöver faktiskt ingen förlåtelse, de behöver bara den rätt till sina egna kroppar som fortfarande inte är självklar fastän den borde vara det, skriver Lisa Magnusson. 


klar

Artikellänk är kopierad

Få icke-katoliker vet väl om det, men detta år har varit nådens år. Det tog slut i söndags, vilket påven firade av med att understryka att "abort är en dödssynd, eftersom det tar ett oskyldigt liv", och sedan ändå öppna för att fler av kyrkans män än bara biskoparna ska få möjlighet att skänka synderskorna Guds förlåtelse. Så omgärdas denna subgrupp förtappade nu åtminstone av lite mindre byråkrati.

I katolska Polen går man motsatt väg. En gång i tiden hade landet fri abort, men den rätten försvann för gott 1993. Den polska högern tycker dock inte att det räcker, och vill därför införa ett totalförbud.Därefter har det bara varit tillåtet att avsluta en graviditet om .modern eller fostret kommer att dö av den, eller om den är resultatet av en våldtäkt

LÄS MER
Varför vill ingen prata om apokalypsen?

Det vill säga: Det ska inte spela någon roll om en kvinna har blivit våldtagen, om hon riskerar sitt liv genom att bära fram ett barn eller om fostret inte kommer att överleva. Regeringspartiet Lag och rättvisas partiledare motiverade det hela med att det är viktigt att bebisen föds fram så att den kan döpas i Jesu namn. Och det är rätt talande.

För att motsätta sig abort är inte att säga att ett foster utan medvetande är lika mycket värt som en befintlig människa, utan att det är mer värt; att det har rätt att utvecklas på hennes bekostnad. Något annat skäl till detta än en princip om att livet är heligt från och med den första celldelningen finns inte. Så fastnar hela diskussionen innan den ens börjat, trots att tro handlar om personlig övertygelse och "för att Gud säger det" därför inte alls är något argument.

LÄS MER
Det är inte bröstgooglande 12-åringar som är problemet

Förbud mot abort betyder förstås inte att alla gravida föder. Bortåt 100 000aborter beräknas genomföras olagligt varje år i Polen redan nu. Det finns alltid sätt, men lika klart är att de medicinskt säkra sätten är dyra och att kvinnors rätt till sina kroppar därmed blir en klassfråga. För alla polskor har inte råd att betala mer än en genomsnittlig månadslön för att gå till en hemlig, privat klinik.  Ännu färre har råd att resa till Slovakien, till Tjeckien, till Tyskland. De som lyckas på egen hand blöder i dagar framöver men vågar inte söka vård. En del skadas för livet, andra riskerar att dö.

I Polen gick omkring 30 000 personer till sist ut på gatorna och demonstrerade ned förslaget om totalförbud, vilket får sägas vara rätt många om man betänker att detta är ett land där den som kritiserar lagen kan fängslas. Polska feminister pratar om demonstrationen som en gnista, och säger att den fått landet att diskutera sådant som ingen pratat om ordentligt på evigheter i offentligheten, som mäns våld mot kvinnor.

LÄS MER
Inte konstigt att dagens ungdom saknar hyfs

Ja, nådens år må vara slut, om det nu alls ägde rum. Men det gör inget. För kvinnor som avslutat en oönskad graviditet behöver faktiskt ingen förlåtelse, de behöver bara den rätt till sina egna kroppar som fortfarande inte är självklar fastän den borde vara det.

+ Från Sydkorea rapporteras nu protester mot de strikta abortlagarna, och de uppges vara direkt inspirerade av de polska framgångarna.

– I USA pågår än en gång en uppluckring av abortlagen. Och inte ens här i Sverige, där fri abort är garanterad i lag, kan kvinnorna slappna av, eftersom motståndarna nu upptäckt att de kan vantolka EU-begreppet ”samvetsfrihet” för att sabotera lagens tillämpning.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro