ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Kycklingar får aldrig se sina mammor

ina · 27 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

"Vi söker en person som kan sortera kycklingar med en säkerhet på 99 procent och sorteringshastighet på 900/timme". Så löd en jobbannons jag såg för ett tag sedan. 

För ett antal år sedan hade jag inte inblick i hur äggindustrin såg ut, men jag önskar att jag hade fått reda på det tidigare. Föds man till tupp kan man inte lägga ägg och ses därmed som värdelös. Äggläggande hönsrasers kött anses heller inte generera ekonomisk vinst, då de inte växer tillräckligt snabbt. Inom all typ av produktion kläcks kycklingar som regel på kläckerier och får aldrig träffa sin mamma. Kycklingarna sorteras då de bara är en dag gammal och de som råkat födas med fel kön dödas genom att gasas ihjäl, eller malas ner levande i en kvarn. Bara i Sverige rör det sig om över 15 000 tuppkycklingar. Varje dag. Hönorna överlever. Ett tag.

För mig är det självklart att inte ge pengar till en verksamhet som systematiskt utnyttjar och dödar. Glädjande nog så finns det alternativ till ägg i bakning och matlagning. Beroende på vad som ska lagas, kan man till exempel använda något som heter NoEgg, bakpulver, äppelmos, chiafrön, linfrön, mosad banan, jordnötssmör, tofu eller agar agar. Och japp! Det går utmärkt att enkelt göra minst lika goda pannkakor, pajer, kakor, tårtor och paneringar.

klar

Artikellänk är kopierad

ina
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro