ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lagen måste spegla allmänhetens syn

Lisa Magnusson · 1 Okt 2013
Uppdaterad 1 Okt 2013
Lagen måste spegla allmänheten

Lagen måste spegla allmänheten


klar

Artikellänk är kopierad

LISA MAGNUSSON: I våras hade sex pojkar samlag med en 15-årig flicka på en fest. Hon sade nej, men hon gjorde inte motstånd. De hade hennes kläder och hennes mobil. Hon var rädd att få stryk. 

”Jag var rädd och jag sa nej, men de här killarna lyssnade inte. Jag är ganska liten, de var större och många fler. Jag tänkte att om jag skriker så gör de något ännu dummare. Jag sa nej. Hur säger man ett nej så att det blir mer nej?”, sade hon i en intervju i Aftonbladet häromdagen. ”Om du var en tjej som jag och hade sex-sju killar emot dig, skulle du våga stå upp och försöka slå dem? Eller skulle du göra som jag: säga nej, och sedan blunda och vänta på att det är över?”Läs mer: Raseri på nätet över friande våldtäktsdom

Tingsrätten dömde de sex pojkarna för våldtäkt. Men de överklagade och nu har hovrätten friat dem, med hänvisning till att det inte gick att säkert slå fast att flickan hade befunnit sig i ett ”hjälplöst tillstånd” som hon inte kunnat ta sig ur. 

En domstol tar inte hänsyn till vad som faktiskt har skett. Den bedömer om det går att bevisa att någon är skyldig till brott utifrån hur lagen ser ut. Just formuleringen ”hjälplöst tillstånd” har nyligen ändrats till ”särskilt utsatt situation”, men även om rättegången hade hållits utifrån den nya, mildare formuleringen är det inte säkert att de sex pojkarna skulle ha dömts. Lagen utgår fortfarande från att våldtäkt främst innebär hot eller misshandel, och det utrymme som finns för situationer där den utsatta inte förmår värja sig är litet. 

Det finns nog nästan ingen människa som inte skulle kalla det de sex pojkarna gjorde för våldtäkt. Inom psykologin är det dessutom allmänt känt att den som utsätts för ett trauma ofta ger upp och blir passiv (den etablerade beteckningen är frozen fright, på svenska används ibland uttrycket spela död-reflex.) Även fast flickan inte gjorde motstånd var det alltså våldtäkt i all rimlig mening. Hon hade ju sagt nej, hon ville inte. Lagen måste spegla detta, annars riskerar människors förtroende för den att urholkas. 

D et finns ett förslag om att lagen ska ändras så att den i stället för att handla om våld och hot helt enkelt gör det olagligt att ha sex med någon ”som inte frivilligt deltar däri”. En sådan lag skulle ta hänsyn till utsatta som gör tydligt att de inte vill men sedan inte kan eller vågar kämpa emot under själva övergreppet. Den skulle ta hänsyn till den allmänna synen på våldtäkt och psykologins kännedom om hur människor fungerar i våldtäktssituationer. 

Framför allt skulle den ta hänsyn till allas grundläggande rätt till sina egna kroppar. Något verkligt sådant skydd finns inte idag, det är uppenbart.

+ Tillbaka till 80-talet. Det kanadensiska paret som har bestämt sig för att under ett år leva som om det var 1986, och som har löpt linan ut med hockeyfrillor och ”Top gun” på VHS. I stället för internet använder de sig av fax.

– Hopplöst. Bostadsmarknaden i Stockholm. Alltså...

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro