ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Lagerbäck måste avgå om Sverige missar kvarten"

Leif Granlind · 28 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Varför nöjer sig Lars Lagerbäck med att komma till mästerskap, frågar sig Metros Leif Granlind.  

Varför nöjer sig Lars Lagerbäck med att komma till mästerskap, frågar sig Metros Leif Granlind.   Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

EM-feber och öltält i all ära. Men räkna inte med några fontänbad i juni. Inte så länge Lasse Lagerbäck är förbunds­kapten.

Han har tagit Sverige till fem raka ­mästerskap. Visst, Lasse Lagerbäck är ”kvalkungen”.Men kolla detta: Tre segrar på 15 matcher. Det är hans mästerskapsfacit.

Lagerbäcks taktik har varit att med ­oavgjorda matcher med nöd och ­näppe ta sig vidare från gruppen för att sedan få stryk i matchen efter. Trygghet, defensiv och grundspel är ledord i Lagerbäcks pärm.

Rädslan för att inte förlora är ­större än modet att våga vinna.Han säger sig kunna chansa med ­Linde­roth och hans skada i en 23-mannatrupp. Men att chansa med någon ung spelare går inte.

Sverige måste vinna mot Grekland i premiären. Oavgjort betyder att det inte ens lär räcka med seger mot ­Ryssland i sista matchen eftersom Grekland – om de slår Ryssland, ­vilket är det troliga – kan ta po­äng av redan klara gruppvinnaren Spanien.

Ändå är jag rädd att Lager­bäcks ­premiärelva kommer att andas alla de där ledorden ovan. Min magkänsla säger 0–0.Att inte förlora.Att inte våga vinna.

Jag tror att EM är över för svensk del om det inte blir seger mot Grekland.Och då är det naturligt att Lagerbäck också får sparken – eller om han ­kliver av själv.

Jag köper nämligen inte snacket om att vi i mästerskapen bara ska vara nöjda med att vi har tagit oss dit. Den där lagom-mentaliteten är ynklig.

”Vi är ett litet land”. Kroatien har hälften så många invånare som ­Sverige men tog också VM-brons på 90-talet och tippas gå långt i varje mästerskap numera.

Varför begränsa oss – istället för att se möjlig­heterna?

Det var det som Tommy Svensson inpräntade i landslaget 1994.Att våga vinna.

Jag undrar hur Lasse Lagerbäck skulle bete sig i Las Vegas.

Han hade nog bara varit nöjd med att ha tagit sig dit.

Lagerbäcks mästerskapsfacit

EM, 2000, Holland/Belgien: Sverige ut efter gruppspelet. Betyg:

Kommentar: Ett bedrövligt slutspel där Lagerbäck och Tommy Söderberg ställer upp med Daniel Andersson och Johan Mjällby som offensiv mittfältare. Kunde inte bli något annat än fiasko.

VM 2002, Sydkora/Japan: Sverige ut i åttondelsfinal. Betyg: •••

Kommentar: Tre svaga globar. Slår Nigeria knappt. Och så en ny oavgjord mot England. Åker onödigt ut mot Senegal sedan nya unga stjärnan Zlatan varit på bänken alldeles för länge.

EM 2004, Portugal:Sverige ut i kvartsfinal. Betyg: ••••

Kommentar: Lagerbäcks främsta mäster­skap. 5–0 mot Bulgarien, Zlatan­klack mot Italien och roligt 2–2 mot Dan­mark. Sedan skakar Sverige Holland i kvarten men åker snöpligt ut på straffar.

VM 2006, Tyskland Sverige ut i åttondelsfinal. Betyg:

Kommentar: Lagerbäck har problem med anfallsspelet. Sverige blir överkört av Tyskland i åttondelen sedan Lagerbäck verkar ha misslyckats med att förbereda sina spelare. 0–2 efter 12 min.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro