ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Lagom" inte längre vårt svenskaste ord

Stephan Mendel-Enk · 27 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Lagom” har som bekant hittills ansetts som svenska språkets allra svenskaste ord. Sedan ett tag har jag dock märkt att ordet fått kon­kurrens. Begreppet "trivsel" har börjat göra anspråk på titeln.

Det är inte bara det att trivsel,  precis som lagom,  saknar exakt motsvarighet på andra språk (åtminstone icke-nordiska). På svenskan finns dessutom flera ord som alla betyder samma sak: trevnad, trevlighet, trivsamhet. Trivsel har främst fått sitt uppsving genom de lappar som ibland sätts upp i  tvättstugor och andra offentliga utrymmen. Där har ordet blivit det överlägset mest populära. "För allas trevnad. Städa efter dig" brukar det stå. Eller "För allmän trivsel.  Inget snus i toaskålen." Eller den aningen hotfulla "Röker gör vi utomhus. Det blir trevligare så"

Trivseln är alltså viktigare än alla andra värden. Det är till exempel inte för renlighetens skull vi ska städa. Det är för trevlighetens.

Jag tycker förresten också att ordvalet antyder att svenskar har mycket höga krav på sina gemensamma lokaler.  En tvättstuga borde egentligen ha fyllt sitt syfte om den tvättar och torkar ens kläder. Men det räcker alltså inte för att vi ska vara nöjda. "Det här handlar inte om tvätten" är tydligen en reaktion många möts av när de kommer upp från tvättstugan med en hög väldoftande lakan i famnen "det handlar om hur du trivdes där nere. Snälla säg att du trivdes!".

Begreppet trivsels ställning är så stark i svenskan att det i stort sett räcker med att skriva det för att få sin vilja igenom. Om någon vill att trivselnivån ska stiga måste alla andra lyda. Man kan skriva vad som helst. "För allmän trivsel. Inga botaniker i tvättstugan efter 17:00!", "För allas trevnad, inget nynnande på glassbilsmelodin i hissen ons-fre", "Neurotiska funderingar kring den egna kroppsvolymen bedriver vi utomhus. Det blir trevligast så!"

Problemet med begreppet trivsel är att det utsatts för ett omfattande missbruk. Trots att det verkar så snällt och harmlöst får det lätt något nästan aggressivt över sig.  Moderna varianter av ordet som "trivselfaktor" och "trivselregler" har exempelvis en närmast militant underton. Alla värst är det när trivseln kombineras med ordet "faktiskt".

Då är det inte ett ord längre, då är det en krigsförklaring och formuleringar i stil med "vi försöker faktiskt ha trevligt" kan sägas vara en slags svensk motsvarighet till engelskans "get the fXXk off, you  fXXking motherfXXker".

+ Trivselvikt. Ytterligare en ordmutation som begreppet dykt upp i.– Trivselpartiet. En tidig dansk demonstration av hur lätt begreppet kan missbrukas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro