ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Landsbygden väljer SD i protest

· 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

SD såg en chans att fånga de bortglömda väljarna på landsbygden, anser skribenten.
SD såg en chans att fånga de bortglömda väljarna på landsbygden, anser skribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraterna vinner mest mark på landsbygden eftersom folk utanför storstan känner sig marginaliserade och bortglömda, som att makten alltmer förflyttas mot Stockholm och Bryssel. Det enda sättet man kan bli tagen på allvar av etablissemanget är genom att rösta på SD.

Detta parti, som är sprunget ur nynazismen på 90-talet, såg sin chans att fånga en bortglömd väljargrupp samma sekund som Centerpartiet slutade vara Sveriges landsbygdsparti och industrierna gick i konkurs i de små bruksorterna så invånarnas anledning att rösta på Socialdemokraterna försvann.

Efter Sossarnas och Centerns svek kände landsbygdens invånare att man utgjorde en försumbar andel av rösterna och engagemanget för valet minskade i takt med tilltron till politiker. Sverigedemokraterna passade då på att profilera sig med de två frågor som väcker engagemanget hos landsbygdens väljare allra mest: EU-motstånd och minskad invandring. Massmedierna och ”intellektuella” storstadsbor hjälpte samtidigt SD så gott de kunde genom att försöka sänka Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson gång på gång vilket skapade en igenkänningsfaktor hos landsbygdsbor. Man kunde helt enkelt relatera till den mobbning och nedvärderande attityd som drabbade Åkesson och hans parti. Till saken hör också att massmedia i regel bor i Stockholm, där för övrigt SD blev sjunde största parti 2014, med 6,7 procent. För att illustrera problemet vill jag jämföra. 

Sverigedemokraternas stöd i vår huvudstad med resultatet i mitt eget valdistrikt i Orsa kommun i norra Dalarna där partiet vann drygt 26 % av väljarstödet.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro