ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Lås in mobilen under konserten – och upplev ögonblicket

Linnéa Borgert · 21 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
När komikern Chris Rock kommer till Sverige i höst blir föreställningarna telefonfria.

När komikern Chris Rock kommer till Sverige i höst blir föreställningarna telefonfria. Foto: Alamy/Privat


Mobilfickan Yondr har ett enkelt syfte; Att visa folk hur kraftfullt ett ögonblick kan vara – när vi inte hela tiden är fokuserade på att dokumentera eller lägga ut det på våra sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I höst kommer det bli omöjligt för evenemangsbesökarna att använda sin mobilkamera på Chris Rocks föreställning. För första gången i Sverige kommer nu telefoner och smartklockor att säkras i ett mobilfodral som låses elektroniskt, och blir tillgängliga igen efter föreställningens slut. Den nya populära uppfinningen kommer från USA och heter ”Yondr”.

Rock är inte den första som förbjudit mobiler under sina framträdanden. Andra band som Guns n’ roses, Rihanna och Alicia Keys har gjort samma sak. Komikern Dave Chappelle blev helt såld på Yondr och nu kräver att samtliga av hans framträdanden är helt mobilfria.

Varför vill dessa artister skapa mobilfria föreställningar? Rihanna skrek ut till sina fans att sluta skriva till sina pojkvänner och flickvänner och istället bara vara närvarande och lyssna på hennes show. Adele pratade med en kvinna i publiken;”Kan du sluta filma mig med en videokamera, för jag är verkligen här, i verkligheten”.

Vi har numera ett annat liv i den digitala världen. Hur många vänner vi har och hur många likes vi får har blivit ett mått på vår självkänsla. Många av oss känner ett behov av att uppdatera våra sociala medier så fort vi gör någonting, som när vi till exempel går på en konsert eller en föreställning. Vi känner oss tomma annars.

Innan du börjar hyperventilera och får panik över att det här skulle kunna bli verklighet i framtiden – fundera gärna på följande fördelar:

• Du kommer att slippa att ha en massa lysande skärmar viftandes framför dig när du tittar på showen. Hur kul är det egentligen att ha en kille framför sig på föreställningen som håller upp sin mobil för att spela in en livesändning på Facebook och tvingar dig att titta på showen genom hans lilla skärm?

• I stället för att ödsla tid på din mobil och på att ta bilder kommer du att bli mer närvarande. Att ta bilder blir tidskrävande när du sedan ska lägga på filter, posta det på dina sociala medier, titta på vem som gillat, svara på kommentarerna du får.

Ja, du fattar – det tar sin tid.

• Förutom att vara fullt närvarande på föreställningen så kommer du även att få uppleva halvtimmen före showen, när alla bara står där utan en mobil och minglar med varandra. Där ni tillsammans skapar ett utrymme där det är socialt acceptabelt att koppla bort sig från sina mobiler.

En rörelse håller på att växa fram som utmanar det nya normala. Yondr är bara en början. Produkten har ett enkelt syfte; Att visa folk hur kraftfullt ett ögonblick kan vara – när vi inte hela tiden är fokuserade på att dokumentera eller lägga ut det på våra sociala medier.

Patrik Wincent, terapeut, författare och föreläsare

pil
Om debattören

Terapeut, coach, författare och föreläsare som har arbetat med missbruks- och beroendeproblematik.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro