ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Låt barnen göra sönder saker på dagis!

Hillevi Wahl · 9 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

”Vilken rolig grej!” sa vår förskolefröken Margareta.Det var sexåriga Elliots nya loppisfynd hon beundrade. En griptång för pensionärer. ”Kolla här, vilken teknik!”Han är bra på det där, Elliot, att hitta intressanta grejer på loppisar. När andra ungar letar leksaker gräver han fram en köttkvarn eller ett två meter långt plastskelett för en krona.Först kollar han hur allting funkar. Sedan tar han pappkartonger, brädor och en vattenslang och bygger en ny uppfinning av alltihop. Han säger att han ska bli uppfinnare när han blir stor, som farfar.”Vet du, jag har tänkt att vi ska införa en teknikhörna här på avdelningen”, sa Margareta. ”Åh, vad bra!” jublade jag.För det är det enda jag har saknat efter mina första fyra år på världens bästa förskola: Att barnen ska få göra sönder saker. Alla vi som har nyfikna barn vet att de har ett enormt behov av att få pilla sönder nästan vad som helst. De gör det i ett försök att förstå hur grejerna funkar. Hur sitter ett bord ihop? Hur funkar en väckarklocka? En dator? En gammal brödrost? Vad händer om man lossar den här skruven? Varför måste batterierna sitta på det hållet? Hur rinner vattnet om man lägger den här grejen ovanpå?Inte minst flickor, som alltför tidigt tuktas att vara försiktiga och rädda om allting, skulle vinna mycket på att riktigt få gå loss på ett gammalt tangentbord med skruvmejsel och hammare.Därför blev jag så jublande glad när Margareta sa att hon funderade på att sätta upp en lapp och be föräldrar att skänka gamla trasiga prylar som barnen kan få plocka isär i den nya Teknikhörnan. Det är fortfarande sorgligt få killar inom förskolan. Och många kvinnliga pedagoger är – faktiskt – rädda för teknik. När Elliots självspelande födelsedagskort fick fnatt och spelade ”Happy Birthday” non stop stod den samlade kvinnliga personalen helt handfallna. De låste in kortet på en toalett. Tänk om de i stället hade pillat fram speldosan och satt en liten pinne mellan kontakterna, som jag gjorde när jag fick det i min hand. Då hade de både visat barnen hur det funkade – och fått lite lugn och ro på toan.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro