ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Låt idrottarna ta beslut om sin OS-bojkott

Olle Svalander · 13 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det står en doft av 70-tal över debatten om OS-bojkott. I den gamla världen, där allt var svart eller vitt, diskuterade man om idrott och politik hörde ihop. I dag är det väl bara ungdomspolitiker som kör den retoriken. Alla vet att världen i dag är komplicerad, globaliserad och individualiserad. Staten och kapitalet sitter i samma båt som idrotten. Annars skulle IOK inte ha lagt spelen i Peking.

Kina är en diktatur som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Samtidigt är Kina den mest expansiva ekonomin i världen. Sverige har över 400 företag som jobbar i Kina, svenska kommuner köper billig sten som huggs av kineser som arbetar ihjäl sig och många svenskar kommer att se OS på en platt-tv som de haft råd att köpa bara för att kinesen som skruvade ihop den tjänade så förbannat lite. Bör man idrotta i ett sådant land?

Ska sportskytten Nathalie Larsson känna samvetskval för att hon skänker idrottslig glans åt Kina?

Jag vill inte ens ha en åsikt. Jag är inte kvalificerad. Korpfotboll står inte på OS-programmet.Deckarförfattaren, ­ex­ministern och advokaten Thomas Bodström är en av dem som propagerat för ett slags linje 2 i OS-frågan. Först ska vi bojkotta, sedan ska vi tävla. Tanken är frestande.

Det är så skönt att lägga ansvar på andra: ”Låt Klüft och Kallur bojkotta invigningen och bära våra dåliga Kinasamveten. Men höj ljudet på platt-tv:n så jag hör invigningstalet.” Å andra sidan: Är Bodström kvalificerad att ha en åsikt? Kändisfotboll står inte på OS-programmet. Han och hans politikerkolleger kan gärna hålla sig undan tv-kamerorna i Peking. Det skulle minska Kinas möjligheter att plocka PR-poäng. Men låt idrottarna bestämma själva. Det är ändå de som har kvalificerat sig.

Förresten. Jag kan inte nämna någon som bojkottat OS, men jag vet att Carlos och Smith höjde sina knutna händer på prispallen 1968. De skapade historia. Att se en medaljör hylla Dalai lama från en prispall i Peking vore enormt, men i dag har idrottarna fler krafter mot sig än för 40 år sedan.

Sponsorerna skulle nog skrika lika högt som Kinas regering. Kan man kräva av en människa att hon ska skapa historia? Nej, men tänk om en enda idrottare vågade trotsa diktaturen och skoföretagen och demonstrera mot förtryck. Det vore värt hela spelen.

+ Klüfts längdsatsning. Äntligen slipper vi låtsas älska sjukamp.

–  Antalet medaljer. Det finns 28 grenar i OS. Och sju miljoner klasser och kategorier. Sanera!

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Svalander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro