ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Låt inte surfplattan stå i vägen för barnens utveckling

Patrik Wincent · 13 Maj 2017
Uppdaterad 13 Maj 2017
Barns språkutveckling kan påverkas av användandet av surfplattor, visar en studie.

Barns språkutveckling kan påverkas av användandet av surfplattor, visar en studie. Foto: Alamy/Privat


Vi själva använder vår teknik hela tiden, även när vi tillbringar tid med våra barn. Detta är inte längre ett fenomen, det har blivit en livsstil, och det är klart att det får konsekvenser.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I en studie som nyligen presenterades vid Pediatric Academic Societies Meeting, och som involverade 900 bebisar, fann man att ju mer tid barnen (mellan sex månader och två år) använde surfplattor, mobiler och elektroniska spel, desto mer troligt skulle de få uppleva försenad språkutveckling.

Är skärmarna en barnvakt, ett läromedel eller en leksak? Att små barn sitter med smarta mobiler och surfplattor är ingen ovanlig syn i dag. Och barnen som äger en mobil blir bara fler och fler och allt yngre. Barn i dag är redan vid tidig ålder väldigt fästa vid sin teknik. En undersökning från Sifo visar att var tredje svensk 7-åring har en mobiltelefon. Trots det tycker majoriteten av föräldrarna som svarat, att 10 är en lämplig ålder att få sin första mobil.

Vi vet att tekniken är fantastiskt spännande. Men med tanke på teknikens framfart i dag, blir jag även orolig att det digitala kan stå i vägen för våra barns möjligheter att lära sig vad verklig kontakt är, och att mänskliga möten och grundläggande livserfarenheter som ögonkontakt, beröring och deltagande i samtal i sociala sammanhang försvinner alltmer. Vi behöver göra saker tillsammans. Mänskliga möten och relationer är livsnödvändiga. Vi föräldrar är barnets första lärare, vi är ansvariga för vilka förhållningssätt och värderingar vi implementerar i deras liv. Vårt beteende som föräldrar kommer att forma våra barns beteenden.

Vi själva använder vår teknik hela tiden, även när vi tillbringar tid med våra barn. Detta är inte längre ett fenomen, det har blivit en livsstil, och det är klart att det får konsekvenser.

En annan studie som publicerades  av Common Sense Media i Kalifornien, tillfrågades 1 240 föräldrar och barn. Där sa 50 procent av barnen att de var beroende av sina mobiltelefoner. Man kunde också konstatera att 66 procent av föräldrarna ansåg att deras barn använde sina mobiltelefoner för mycket, och 52 procent av barnen höll med om det.

Vi är deras största förebilder. Om vi föräldrar visar våra barn hur man skapar balans i tillvaron kommer de ha med sig det resten av livet. Det gäller såväl mat, sömn, vila, fysiska aktiviteter, jobb, skola, natur som det digitala användandet. Vi tycks i dag sällan ha tid att vila ut, inte ens när vi är lediga. Vart vi än går så finns det mobiler och skärmar. Vi och våra barn måste lära oss att ta pauser och inte jobba, plugga eller surfa dygnet runt. Vi behöver ta raster, och när vi gör det måste vi kunna vila fullt ut.

Den digitala världen ska vara ett komplement till den fysiska, verkliga världen – aldrig tvärtom. Vi föräldrar vill oftast ge barnen det bästa men glömmer att det bästa vi kan ge är oss själva.

Patrik Wincent, terapeut, föreläsare och författare 

pil
Om debattören

Terapeut, coach, författare och föreläsare som arbetat med missbruks- och beroendeproblematik.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wincent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro