ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Låt mig få slippa ovälkomna "dick pics" vid köksbordet

Anna Bennich Karlstedt · 8 Dec 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016
Ett anonymt meddelande på Instagram väckte känslor av ilska, obehag och rädsla, skriver Anna Bennich Karlstedt.

Ett anonymt meddelande på Instagram väckte känslor av ilska, obehag och rädsla, skriver Anna Bennich Karlstedt. Foto: Michael Ågren & Robin Haldert/TT


Låt oss välkomna dick pics och pussy pics till alla som önskar. Men håll isär det ifrån det allvarliga i att påtvingat exponeras för okända mäns kukar, hemma i sitt eget kök bland barn och juleljus. Det är olagligt, kränkande och riktigt, riktigt motbjudande, skriver psykologen Anna Bennich Karlstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag satte mig i köket på söndagsmorgonen, tände det andra ljuset, kokade te och väckte ungarna som kom upp en efter en med morgonrock och rufsigt hår. Vi småpratade lite, spelade musik och grejade med telefonerna. Ett nytt anonymt meddelande på Instagram.

Klick – och så plötsligt en närbild på en lilarosa, argsint erigerad penis rakt i ansiktet. Hjärtklappningen, adrenalinpåslaget, obehagskänslorna som vällde upp i stunden. Försökte fumligt dölja både bild och min reaktion för barnen, lämnade köket för att lugna mig lite och tänka.

Efter att ha genomgått känslor av obehag och faktiskt rädsla (Vem är det? Vet han var jag bor? Vet han att jag har barn? Är han aggressiv?) blir jag arg, skärmdumpar och anmäler. Efter ilskan väcks en yrkesrelaterad nyfikenhet. Hur vanligt är det här? Finns forskning? En första googling leder mig direkt till fenomenet ”dick pics”. Det kallas så precis överallt. Dick pics (det låter som namnet på en ny Disneyfilm) eller kukbilder. Rubriker som ”Nio saker du bör tänka på innan du skickar dick pics” eller ”Sju dräpande svar till någon som skickar kukbilder” ackompanjerat av roliga tecknade bilder eller humoristiska gifar. Det finns också intervjuer med män som berättar. Det tycks oftast handla om att man har en chatt i gång, exemplen jag hittar tyder oftast på samtycke.

Så extremt provocerande tänker jag när jag scrollar, vilken sammanblandning av kul ömsesidigt sexchattande och något som är brottsligt. Vilken förminskning av ett sexuellt ofredande! Jag får samtidigt tanken att jag är en trist, lite överkänslig gammal tant som inte har någon humor, som tar saker på alldeles för stort allvar. Jag känner lite skam över min obehagskänsla. Nu överdriver jag väl. De där roliga tecknade snoppbilderna (någon hade ögon och glad mun) i artiklarna jag just läst, det är väl lite tossiga typer som är stolta över sina snoppar och gärna visar upp dem bara.

Detta virtuella blotteri är ett relativt nytt fenomen eftersom tekniken inte funnits så länge. Men jag tänker att beteende och funktion är relativt jämförbart med de som står och trycker i parken med öppen gylf. Fast det är inte alls kopplat till samma risker att göra det hemifrån. Man missar kanske rädda ansikten, men en tänkt reaktion kan vara nog så tillfredsställande. Och det går att göra det om och om igen ifrån sin kammare.

Vi kan väl döda den gamla myten om blottaren som harmlös? Ser man till statistiken har internetförövare och blottare högre återfallsrisk än förövare som begått fysiska sexualbrott. Låt oss också döda myten att det här är så himla vanligt ”så där gör alla hela tiden” och handlar om killars kärlek till sina snoppar eller om bekräftelsebehov. När man frågar unga vuxna så svarar nästan 25 procent att de skickat intima bilder och de flesta enbart till partner eller vänner. Den största majoriteten gör det enbart vid samtycke. Att skicka anonymt och utan samtycke är alltså inte någon trend eller tokig grej. Det är däremot ett riskbeteende – och ett brott.

Låt oss välkomna dick pics och pussy pics till alla som önskar. Men håll isär det ifrån det allvarliga i att påtvingat exponeras för okända mäns kukar, hemma i sitt eget kök bland barn och juleljus. Det är olagligt, kränkande och riktigt, riktigt motbjudande.

 Anna Bennich Karlstedt, psykolog.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Bennich Karlstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro