ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Låt ny teknik hantera utanförskapet

Johan Norberg · 6 Jul 2016
Uppdaterad 6 Jul 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Politikerveckan i Almedalen slår rekord. Fler människor och fler evenemang än någonsin – runt 3 700. För sånt här kan vi svenskar. Möten, samtal och diskussionspaneler. Stöta och blöta sånt som borde ha gjorts för länge sedan – som detta att vi har fler flyktingar än någonsin, men högre trösklar in på arbetsmarknaden än någonsin. Sånt pratar alla om, igen. Jag ska nog inte säga något, jag tillhör också den tyckande klassen, men ibland känns det som Monty Python-scenen när Brian håller på att korsfästas, och ledaren för hans grupp chockat konstaterar att ett sånt akut läge ”kräver omedelbar diskussion”.

►LÄS MER: Johan Norberg: Brexit kan vara början på slutet för EU

Men det går att göra annorlunda. Man märker det om man går till Carlsberg Sveriges monter och råkar träffa en av deras medarbetare, Ali, som anlände från Syrien för bara åtta månader sedan. Carlsberg och Ali träffades genom en alldeles ny webbapplikation som presenteras i Almedalen – ”Just Arrived”. Idén är egentligen enkel. Mängder av flyktingar vill arbeta, mängder av företag och organisationer vill ha arbetskraft, varför inte låta dem mötas? Problemet är bara att vi har ett planekonomiskt mottagningssystem med en labyrint av regler, blanketter, skatter och kollektivavtal som få tar sig igenom. Och den ena handen vet ibland inte vad den andra gör. Det var till exempel positivt att politikerna gav asylsökande rätt att jobba, men tyvärr glömde de den där lilla detaljen att ta bort hindren att få ett samordningsnummer så de kan få en anställning och ett bankkonto så de kan få betalt.

Många företagare bara suckar när de ser Arbetsförmedlingen långa, svårgenomträngliga dokument om hur man anlitar asylsökande eller nyanlända – ett myller av instegsjobb, nystartsjobb, traineejobb, anställningsstöd och förstärkt särskilt anställningsstöd. ”Och då kan du ju tänka dig hur svårt det är för den som är nyanländ att begripa dem”, berättar VD:n för Just Arrived, Andreas König. Deras idé är att ta hand om all byråkrati. De ser till att regler följs och skatt, sociala avgifter och försäkringar betalas, så att företag som anger vad de behöver hjälp med, och nyanlända som anmäler vad de kan göra matchas och kan sätta igång direkt. När ett arbete är utfört betygsätter de varandra, så den arbetande snabbt kan bygga upp kontakter och referenser och gå vidare i yrkeskarriären.

►LÄS MER: Johan Norberg: Homofober hatar egentligen bara sig själva

Historiskt har entreprenörskap och ny teknik löst problem som den politiska världen ser som hopplöst, som att skapa tillgänglighet eller konkurrens. Det är hög tid att det också hanterar utanförskapsproblemen. Hur tas ett sådant exempel emot i Almedalen då, frågar jag. Jodå, det råder ett väldigt intresse, svarar König. Men han berättar att det också ibland följs upp av en fråga: ”Ska vi inte ha en diskussionspanel om det här?”

+ Neal Stephensons Seveneves. En episk roman om jordens undergång och de tekniska, astronomiska och psykologiska förutsättningarna för att en spillra av mänskligheten ska överleva i omloppsbana. Sommarens läsning.

- Postlotteriet. Det här att posten meddelar att en stor leverans är på väg hem till mig just nu, mitt i sommaren. De har mitt nummer. Kan de inte bara fråga om jag är hemma? 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro