ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Låt oss prata om skandalernas parti

Viktor Banke · 17 Maj 2016
Uppdaterad 17 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av våra riksdagspartier har drabbats av en rejäl kris. Under tilltagande mediabevakning har skandalerna duggat tätt. Det började med att en person i partiets absoluta toppskick fångades på bild med en känd, utländsk extremist. Och när skriverierna med rätta drog igång, fumlade partiet med en krishantering som bara gjorde saken ännu värre. Man avslöjades med att ha försökt påverka och till och med porta media, vilket förstås gjorde folk rasande.

►LÄS MER: Viktor Banke: "Statsministern ska inte diktera hur människor hälsar på varandra"

Senare avslöjades en partikamrat med att öppet ha uttalat sig mycket olämpligt i förhållande till nazityskland. En annan manlig företrädare, med samma religion ska sägas, fångades på video med vad som ansågs vara en mycket unken kvinnosyn. Hans förklaringar drunknade i vad som bäst kan beskrivas som en högljudd upprördhet, och till slut var han tvungen att lämna sina förtroendeuppdrag.

Skandalerna varvades med uppseendeväckande opinionsundersökningar. Svenskarna reagerade på det faktum att extremister tycktes ha tagit sig in i parlamentet. När undersökningarna väl publicerades blev de egna nyheter, som i sin tur spädde på den bilden av partiet.

Realpolitiskt har det gått tungt. I takt med den kritiska bevakningen har det framgått att partiet mer eller mindre saknat avgörande inflytande i dess hjärtefrågor. Detta har fått politiska kommentator att fråga sig vad väljarna har fått ut av att rösta på partiet som med så hög svansföring inför valet förklarade att de snart skulle ges ett avgörande inflytande.

I den massiva bevakningen dök hela tiden nya saker upp till ytan. Det framkom bilder på lokala partiföreträdare som gjorde gester med händerna som förknippades med något mycket, mycket obehagligt, rentav människofientligt. Senare kritiserades partiledningen för att vara toppstyrd och oönskad. Dessutom har det avslöjats att skånska partiföreträdare har bjudit in extremister till Sverige för att sprida sitt avskyvärda budskap.

LÄS MER: Viktor Banke: "Hur ska en barnfamilj kunna finna trygghet i Kabul?"

För att vara folkvald krävs särskilt mått av lämplighet, och den som röstar i parlamentet och stiftar våra lagar måste tåla en intensiv mediabevakning. Detsamma gäller de som på andra sätt handlar i partimedlemmarnas namn. Därför är det bra med den senaste tidens stora rannsakan. Visst har partiet tappat i opinionen efter den tuffa granskningen, och visst har man tvingats byta ut delar av ledningen och tänka om. Men så fungerar ett modernt land. Svenska väljare tolererar inte extremism, amatörism och bristande respekt för media. 

Återstår att se om Sverigedemokraterna klarar sig bättre framöver.

+ Vårt hus brann. Brandkår och polis och medmänniskor var helt fantastiska. Vilka hjältar. 

- Vårt hus brann. 

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro