ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Legalisera heroin ett farligt spel

Stefan Wahlberg · 9 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En majoritet av riksdagspartierna i danska folketinget vill legalisera heroinet. Enligt lagförslaget ska missbrukarna kunna få gratis heroin injicerat på särskilda kliniker. Det är ingen överdrift att påstå att detta ställer hela narkotikaproblematiken på sin spets.

Den fråga som måste ställas i sammanhanget kan vid en första anblick framstå som banal. I själva verket rymmer den en utmaning mot ett av efterkrigstidens största samhällsproblem: Varför ska narkotika vara förbjudet?Det självklara svaret är att knark är farligt för både kropp och själ. Den historiska orsaken till att vi har dragit en juridisk gräns mellan alkohol och narkotika är att den stora majoriteten av dem som använder alkohol inte förstör sitt liv, medan förhållandet är det motsatta när det gäller narkotika. Vårt moderna samhällsmaskineri skulle helt enkelt inte fungera om en stor del av befolkningen gick ner sig i ett accelererande narkotikamissbruk.

En avsevärd andel av de gigantiska problem som följer i narkotikans spår är dock en direkt följd av att det är just förbjudet. Således skulle missbrukarna inte behöva råna, stjäla eller prostituera sig om 1 gram heroin kostade 25 kronor i en livsmedelsbutik i stället för 2 500 kronor, som det gör nu, på den illegala marknaden. I praktiken är det alltså narkotikastrafflagen som är det direkta upphovet till en mycket stor del av den kriminalitet och sociala misär som infekterar vårt moderna samhälle.Så varför då inte eliminera detta problem enligt den danska modellen, eller kanske rent av genom en total legalisering? Ja, även om brottsligheten skulle rasa rejält återstår ju faktiskt det ursprungliga problemet: att det är farligt för både kropp och själ att knarka. I detta avseende är den danska modellen direkt kontraproduktiv och underblåser till och med det djupt tragiska fenomen som uppstår när människor flyr från verkligheten in i en ond kemisk cirkel.

Danskarna har alltså resignerat inför detta problem, vilket i det här sammanhanget är samma sak som att de har accepterat narkotikans principiellt så farliga seger. Till både befintliga och kommande missbrukargenerationer säger man frankt: Ni får knarka så mycket ni vill bara det inte går ut över oss andra. Därmed har man också, rent faktiskt, underkänt själva grundmotivet till att narkotika är kriminaliserat i praktiskt taget hela världen.Det är en farlig snöboll som danskarna har satt i rullning. För hur ska en stat som bjuder sina medborgare på just heroin av djävulens alla påfund kunna hävda en trovärdig nolltolerans mot narkotika i andra sammanhang?

+ Maud Olofsson som vill stoppa fackets maffiametoder.

– Strömsunds kommun som, trots klimatfrågan, vill stoppa provborrningarna efter uran.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro