ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Ett nytt sätt att säga hora och madonna

Lisa Magnusson · 15 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017

"Gud vad jag har problem med 'duktiga flickor'", skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Gud vad jag har problem med ”duktiga flickor”. Uttrycket användes tidigare om den sorts kvinnor som börjar blöda näsblod om inte allt är perfekt, och tonen var alltid nedlåtande. Det var illa. Sedan blev det ännu värre. För ett par år sedan började nämligen somliga stolt kalla sig själva ”duktiga flickor” i ett försök återerövra uttrycket, lite på samma sätt som homosexuella män en gång återerövrade ordet ”bög”, antar jag.Nu i dagarna kom så den liberala politikern Birgitta Ohlsson ut, med debattboken ”Duktiga flickors revansch”.

Vi kan bortse från det irriterande i att vuxna tror sig göra något frihetligt, feministiskt när de bokstavligen förminskar sig själva till barn, att kvinnor kallar sig själva flickor. Vi kan i stället gå direkt på det där med ”duktig”: Vad betyder det? Jo, ungefär ”kompetent”.

Men ”kompetent” är bara en liten del av den duktiga flickan, för hon är svårfångad. Man får liksom pussla ihop henne utifrån de självutnämnda duktiga flickkvinnornas definition. De beskriver alla någon som envist jobbar sig upp, som är missförstådd och underskattad.

Den duktiga flickan har bra betyg, hon ”är tyst och snäll och ställer inte till besvär. Hon gör som hon blir tillsagd. Det är ordning på henne”, menade författaren Therese Bohman i en intressant essä 2015. DN:s Elsa Kugelberg fyllde i att hon orättvist ”anklagas för att tro att hon är bättre än andra”, och uppmanade omvärlden att backa den duktiga flickkvinnan Alice Teodorescu.

Alice Teodorescu är Göteborgs-Postens politiska redaktör. Hon kom till Sverige när hon var fem år, och pluggade så hårt att hon snart blev en av de bästa i klassen på svenska, detta har hon tagit upp både i ledartexter och sommarprat. Men tyvärr: ”I Sverige finns på sina håll ett fundamentalt förakt för framgång.”

Även Birgitta Ohlsson ser den duktiga flickan som ”osvensk”. I sin nya bok ger hon livsråd som att man ska ”säga ja till makt” och ”se till att ha pengar, cash is queen”. ”I själva verket är vi förebilder”, meddelade hon i TV4 häromdagen.

Ni vet det där jag sade om att bortse från det irriterande i att vuxna kvinnor förminskar sig själva till flickor? Låt oss även bortse från att skälet till att vissa inte tar sig någonstans knappast är att de är för inkompetenta och för ”svenska”. Att deras usla livsvillkor inte beror på att de säger nej till makt och glömmer att se till att ha pengar.

Och låt oss bortse från att den kvinna som alltid ”gör som hon blir tillsagd” kommer att tvingas böja nacken så mycket att hon till slut får problem med ryggraden.

Mitt största problem med ”duktiga flickor” är att de i själva verket förstärker ett uråldrigt, enfaldigt motsatsförhållande, nämligen det som säger att det bara finns två sorters kvinnor: de goda och de dåliga. Kompetenta, tysta och strävsamma klassresenärer och inkompetenta, skräniga och lata kvarblivna som får skylla sig själva. För att dela in kvinnor i duktiga och oduktiga, det är ju faktiskt bara ett nytt sätt att säga madonna och hora.

+  Den 17 maj släpps underrättelseanalytikern Chelsea Manning från amerikanskt fängelse. Hon dömdes till hisnande 35 år efter att ha avslöjat USA:s mord på civila i Irak, och hann sitta av tre av de åren.

–  I Sverige blir det nu olagligt för internetleverantörer att ge åtkomst till piratsajter. Att ge åtkomst till barnporrsajter är dock lagligt. Så går det när lagen styrs av starka lobbyintressen och personer som inte förstår sig på internet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro