ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Politiker som Anna Kinberg Batra är livsfarliga

Lisa Magnusson · 30 Aug 2017
Uppdaterad 30 Aug 2017
Anna Kinberg Batra talade på Spånga IP under politikerveckan på Järvafältet i juni.

Anna Kinberg Batra talade på Spånga IP under politikerveckan på Järvafältet i juni. Foto: Christine Olsson/TT


Det finns många teorier om varför Moderaterna gått så katastrofalt dåligt på sistone. Somliga menar att det beror på att Anna Kinberg Batra är kvinna – vilket faktiskt är en ren förolämpning mot hennes agens. Men låt oss hoppas, för Sveriges skull, att hennes efterträdare är någon med tydligare kompass och starkare ryggrad, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ni hör inte hemma här. Det är de orden jag främst kommer att minnas Anna Kinberg Batra för, nu när hon avgått. Hon riktade uttalandet till de eventuellt kriminella elementen i förortspubliken under Järvaveckan i våras. Det sammanfattar verkligen inte hennes politiska vision – däremot definierar det hennes gärning som Moderaternas partiledare. För de broderade väggbonaderna har fel, det är inte tanken som räknas. Det viktiga är vad man gör.

Och Anna Kinberg Batra, som hela sin karriär igenom varit ultraliberal extra allt, öppnade dörren till finrummet för rasistisk populism. Hon såg mellan fingrarna med de allt grövre övertrampen i de egna leden. Hon pratade till andra generationens invandrare, svenska medborgare som fötts här och levt hela sina liv här, som om deras samhörighet med det här landet vore villkorat. För det kommer jag att minnas henne.

LÄS MER
Lisa Magnusson: Det finns en likhet mellan The Handmaid's Tale och Donald Trumps USA

Det finns många teorier om varför Moderaterna gått så katastrofalt dåligt på sistone. Somliga menar att det beror på att Anna Kinberg Batra är kvinna – vilket faktiskt är en ren förolämpning mot hennes agens.

Andra har lyft problemet med att inflytelserika personer inom partiet knuffat henne i riktning högerut. Säkerligen. Men det var Anna Kinberg Batra som i så fall lyssnade på det rådet. Som lät det färga hennes ledarskap.

Inte konstigt att det liberalkonservativa partiets väljare flydde. För det ligger varken i liberalismens eller konservatismens natur att tala om invandrare som en andra klassens människor. Sådant tankegods hör totalitarismen till. Det är lätt att glömma det, eftersom gaphalsarna fått sådant inflytande över debatten. De påpekar ju så gärna att de representerar ”vanligt folk”. Och Anna Kinberg Batra måste ha trott dem.

Vanligt folk är oroade över migrationen och integrationen, det visade årets SOM-mätning. Men ännu mer oroar de sig för den växande rasismen.

Och att bara intressera sig för brott när invandrare begår dem. Att inte bry sig om kvinnors rättigheter förutom som ett sätt att trycka dit mörkhyade män. Att ta sig till Medborgarplatsens demonstration för ensamkommande som är desperata efter asyl och skandera ”ut med packet”, ”inga afghaner på våra gator” och ”hoppas ni blir våldtagna som djur!”. Eller, som en högt uppsatt moderat, önska att de ska ”strejka ihjäl sig”.

Det är inte att diskutera migration och integration. Det är bara rasism. Anna Kinberg Batra har själv bidragit till den, genom sin undfallenhet gentemot vissa partikamrater och sitt röstfiske i de grumligaste av vatten. Och det värsta är att hon inte ens tror på rasistdravlet själv, hon öppnade bara dörren för det i hopp om makt.

Låt oss hoppas, för Sveriges skull, att hennes efterträdare är någon med tydligare kompass och starkare ryggrad. För politiker som Anna Kinberg Batra är livsfarliga.

Plus: Bibliotek. En så underbar uppfinning. Vill bara påminna om det.Minus: Förskolor som verkligen enbart drivs i vinstsyfte. Och som tillåts fortsätta sin verksamhet, trots sin monumentala uselhet, medan hela barndomar tillbringas där.

Lisa Magnusson

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro