ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Vi vet redan vilka som förlorar fotbolls-VM

Lisa Magnusson · 20 Jun 2018
Uppdaterad 20 Jun 2018
Vilka som vinner VM den här gången vet vi inte. Men vi vet redan vilka som förlorar, skriver Lisa Magnusson.

Vilka som vinner VM den här gången vet vi inte. Men vi vet redan vilka som förlorar, skriver Lisa Magnusson. Foto: Getty


Våldet mot kvinnor ökar i samband med stora sportevenemang. Män ser lagen de hejar på förlora, och tar ut vreden på sina kvinnor, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Våldet mot kvinnor ökar i samband med stora sportevenemang. Män ser lagen de hejar på förlora, och tar ut vreden på sina kvinnor. Misshandeln omgärdas av skam – för offren. Det är ett märkligt faktum: Att det är så svårt att prata om detta även för de som inget har att skämmas för.

quotation startSamtliga som mördades av en närstående i fjol hade varit i kontakt med sjukvården eller en myndighet under året före sin död. Varenda en! Och ingen enda hade fått några frågor om våld.quotation end

Men det finns mönster. Sådant som går igen, varningssignaler för omgivningen att vara vaksam på. Av dem som mördades av en närstående förra året hade exempelvis 85 procent utsatts för våld av samma person förr, 60 procent hade hotats med döden. 75 procent höll på att separera. Och hälften av gärningspersonerna hade dokumenterade missbruksproblem.

Samhället har en livsavgörande roll vad gäller att fånga upp det som inte nämns. Men lagom tills Sverige spelade sin första match nu under fotbolls-VM framgick av Socialstyrelsens årsrapport att samtliga som mördades av en närstående i fjol faktiskt hade varit i kontakt med sjukvården eller en myndighet under året före sin död. Varenda en! Och ingen enda hade fått några frågor om våld.

Att vårdcentralerna inte undrar över en kvinna som kommer in med skador är förjävligt, liksom att samordningen är så dålig att viktig information kommer bort. I rapporten får dock även till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialtjänsten bannor för att de inte frågar personer som är borta från arbetsmarknaden länge om de lever i en destruktiv relation. Är det rätt väg?

Det är svårt att dra gränsen mellan omsorg och närgången kletighet, mellan riskfaktor och fördom. Viktigare än att överrumpla folk med frågor de kanske inte ens vågar svara ärligt på i stunden är att myndigheterna har kunskap om hur våld fungerar och visar det. Det borde ligga broschyrer i varje väntrum. Men framför allt måste det finnas en tydlig intern handlingsplan. Ingen får tveka att agera när det gäller.

Varje timme utsätts tiotals kvinnor för våld i Sverige. Vilka som vinner VM den här gången vet vi inte. Men vi vet redan vilka som förlorar.

Lisa Magnusson

Plus: Glad midsommarafton!Minus: Eller regnsommarafton, som jag brukar kalla det 🙁

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro