ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Almedalsveckan gräver sin egen grav

Lisa Magnusson · 5 Jul 2017
Uppdaterad 5 Jul 2017

Foto: Ulf Palm/TT


Det står uttryckligen i Almedalsveckans stadgar: "Arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna". Så varför får Nordiska motståndsrörelsen vara där?, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jaha, så var det almedalsvecka igen. Det finns mycket bra med den. Som att man kan gå på intressanta seminarier, träffa folk och bada det iskalla havet.

Men det finns, tyvärr, också väldigt mycket som är riktigt dåligt. För det arrangemang som är tänkt som ett demokratiskt myller för alla har övergått i ett till stora delar jippo av pr-floskler och bortslösade skattemedel.

Almedalen är dyrt. Inte bara så att vanligt folk svårligen har råd med boende, utan också så att kommuner, landsting och myndigheter lägger hisnande summor bara på att vara på plats. I dagarna framgick bland annat att Region Gävleborg i onödan spenderat 1,2 miljoner på lokaler.

Det är hierarkiskt. Alla evenemang ska vara öppna för alla, men så är det inte i praktiken. Till de hetaste tillställningarna är det ”endast inbjudan” som gäller. SM-guld i absolut tondövhet vann nog Dagens media, när de nu varumärkesskyddat ordet ”DJ-battle” inför sin årliga politikerfest.

Det är förvirrat, rentav vilse. Motorhistoriska riksförbundet får exempelvis inte använda en 20-talsbil som monter. Detta eftersom Almedalsveckan ska vara så bilfritt att inte ens ett erbjudande om att ta bort däcken från karossen hjälpte. Inte heller Riksteaterns programpunkt ”Grab art by the pussy” höll måttet – Region Gotland strök rubriken för att ordet ”pussy” är för grovt.

Något som dock inte är för grovt för Region Gotland är nazister. Och det rör sig inte ens om den sortens nazister som hoppas kunna vinna val. Nordiska motståndsrörelsen är en gatans armé. Sorten som enligt Säpo går beväpnad, vars politiska idé är väpnad kamp. Som passar på att hota Expressens reporter i förtäckta ordalag, när han ringer för att prata om deras medverkan. Som fått andra, däribland RFSL, att ställa in arrangemang av ren rädsla.

Och jag förstår inte. För om Region Gotland nu är så nitiskt vad gäller sina ambitiösa specialmålsättningar – ingen bilism! – såväl som påhittade regler ryckta ur luften – inga könsord! – så borde man väl också se till att efterfölja det mest grundläggande?Mångfaldsparaden tvingas flytta, eftersom polisen inte kan garantera deltagarnas säkerhet.

Det står uttryckligen i Almedalsveckans stadgar: ”Arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna”. Så varför får Nordiska motståndsrörelsen vara där? Region Gotlands projektledare, Mia Stuhre, säger att man inte ska ha ”förutfattade meningar”. Men detta handlar inte om åsikter. Det handlar om våld, och om den skräck för våld som nazisterna njuter så mycket av eftersom de misstar den för respekt.

Ja, Almedalen har fortfarande mycket fint att erbjuda. Men det är också ett arrangemang som gräver sin egen grav. Om det alls ska fortsätta finnas borde de inblandade, och särskilt då Region Gotland, sätta sig ned och ställa sig frågan: Vad vill vi ens med det här?

+ Ellen DeGeneres. Så härlig, så mysig. Så modig. Hon känns som en vän!– Hur tänkte Ellen när hon i tv hängde ut en kvinna ur sin publik som tjuv, för att hon tagit två samlarföremål med Ellen-motiv i stället för ett? Och sedan tvingade henne att sitta i ett ”fängelse” på studioscenen. Ohärligt, omysigt.

Lisa Magnusson

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro