ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: I slutänden blir även skönheterna "kärringar"

Lisa Magnusson · 25 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017
Kvinnor måste lära sig konsten att freda sig på ett så snyggt sätt att de inte sårar männen. Vackra kvinnor måste behärska denna konst till fulländning, annars råkar de riktigt illa ut, skriver Lisa Magnusson.

Kvinnor måste lära sig konsten att freda sig på ett så snyggt sätt att de inte sårar männen. Vackra kvinnor måste behärska denna konst till fulländning, annars råkar de riktigt illa ut, skriver Lisa Magnusson. Foto: Shutterstock


Ordet: "Kärring!" är en besvärjelse. Det används mot kvinnor som fortsätter prata trots att ingen finner dem behagfulla. I ett sexistiskt samhälle är det den ärligaste komplimang en kvinna kan få, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Premissen för #metoo var lika enkel som genial. Aldrig har jag sett en kampanj så effektivt synliggöra hur vanligt det faktiskt är med sexuella trakasserier och övergrepp. Nej, inte alla män…, jag vet. Men nästan alla kvinnor har erfarenhet av att förminskas som tänkande och kännande individer med okränkbar rätt till sin egen kropp.

Efteråt läggs skammen och skulden så lätt på deras axlar, därför är det sällan övergrepp diskuteras öppet. Nu hände det ändå.Jag har drabbats, skrev någon i sociala medier.Jag också, jag också, jag också, ekade tusentals andra.

LÄS MER
Lisa Magnusson: Snart finns det bara hippa medelklassjournalister kvar

Många kände sig inte hemma med detta, och de har mina fulla sympatier. Även jag har svårt för sociala rörelser, för det finns något oberäkneligt i dem, som om de när som helst kan få en underlig glimt i ögat och bestämma sig för att gå till anfall. Jag antar att det är det här obehaget inför kollektivet som gjort mig liberal. Jag deltog hur som helst aldrig själv i #metoo.

Men där fanns även de som verkligen inte förstod. Alls. Den mångåriga journalisten Elisabet Höglund till exempel. I Expressen framhöll hon att kvinnor som spelar på sin sexualitet faktiskt ”bjuder in”. I TV4:s morgonsoffa drog ZTV-profilen Erik Hörstadius ut till försvar för det ”farbroderliga tafs” som utgör ”livets glädje”. Och på Facebook skrev artisten Andreas Kleerup att kvinnor har en massa makt: ”En vacker kvinna är ju rockstjärna varje dag.”

Det är mänskligt att vilja göra en invit. Men i patriarkatet måste kvinnor lära sig konsten att freda sig på ett så snyggt sätt att de inte sårar männen. Vackra kvinnor måste behärska denna konst till fulländning, annars råkar de riktigt illa ut. Så sexighet är mycket riktigt en valuta, men den kräver hårt arbete och bör inte misstas för verklig makt.

I slutänden blir skönheterna ”kärringar” som alla andra. Det är en besvärjelse, det ordet: ”Kärring!” Det används mot kvinnor som fortsätter prata trots att ingen finner dem behagfulla. Och ju äldre och klokare vi alla blir, ju mer i vår egen rätt vi känner oss, desto oftare får vi höra det. I ett sexistiskt samhälle är det den ärligaste komplimang en kvinna kan få.

Att på alla sätt begränsade män inte förmår fatta något av detta är en sak. Men en kärring som Elisabet Höglund? Hon borde faktiskt veta bättre.

Plus: #metoo. Jag hoppas att vi bara sett början.Minus: Alla som rör sig på internet skulle nog må bra av en injektion empati och eftertanke just nu.

Lisa Magnusson

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro