ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Med åren har jag blivit mer av ett offer

Lisa Magnusson · 31 Jan 2018
Uppdaterad 31 Jan 2018
Tafsares aggressiva approach gör det omöjligt för kvinnor att försvara sig, skriver Lisa Magnusson.

Tafsares aggressiva approach gör det omöjligt för kvinnor att försvara sig, skriver Lisa Magnusson. Foto: IBL, Metro


I tonåren utdelade min egen hand alltid automatiskt en hård knuff i gensvar. Det slutade så gott som varje gång med att tafsaren blev förbannad och ville spöa upp mig, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är något med offer. De får det att krypa i kroppen på folk. Det märks inte minst när man pratar om sexuella trakasserier och övergrepp. Om en kvinna till exempel blir tafsad på, varför läxar hon då inte bara upp angriparen? Det är det en hel del som bra gärna skulle vilja veta.

Frågan har otaliga svar, och de är alla beroende av situationen, av relationen mellan tafsaren och den som blir tafsad på. Många gånger är tafs helt enkelt så någon missbedömt en situation, och man låter det passera eftersom man inte vill genera.

Men så är det ju de där andra tillfällena. Som när man känner en helt främmande hand mellan benen på offentlig plats, vassa naglar som gräver sig in och gör en illa. Rörelsen är inte trevande utan triumfatorisk, den vill inget annat än att kränka ens integritet och förnedra en.

I tonåren utdelade min egen hand alltid automatiskt en hård knuff i gensvar. Det slutade så gott som varje gång med att tafsaren blev förbannad och ville spöa upp mig. Ofta i åsyn av andra män, faktiskt, varav majoriteten ärligt talat inte var till någon större hjälp. 

Jag vet att somliga berömmer sig med att vara gentlemän och hjältar. Men som kvinna kan man aldrig räkna med dem. Med tiden hittade jag därför andra, lamare strategier. Som att blänga mordiskt och fräsa: ”Men lägg av!” Jag har blivit mer av ett offer.

19-åriga Sophie påminner mig om allt detta. Hon var på en Malmökrog i helgen och hade plötsligt en okänd hand på rumpan och mellan benen. Hon vände sig om och klippte till. Han svarade med en knuten näve rätt i ansiktet på henne. Sedan krossade han en flaska i hennes huvud.

Ni fattar kvinnohatet, va? Och han kom undan. På en fullsmockad krog. Detta är också svaret på varför kvinnor inte protesterar mer, för er som undrar. 

De kvinnor som verkligen sätter sig emot rena kränkningar går från objekt till subjekt, från passiva till aktiva. De upphör att vara offer, ja, men det gör bara kvinnohatarens hat starkare, våldet blir grövre, förnedringen måste fullbordas. Och vi är ensamma.

Hur vi än gör kan vi aldrig vinna.

Lisa Magnusson

Plus: Spoons italienska gryta. Den smakar som om någon varit hemma hos en och lagat den, någon som kan hantverket och inte är rädd för att använda bönor, zucchini och morötter i maten.

Minus: Paolo Roberto, som ersatt den goda bolognesebasen med ett äckligt helfabrikat. Never forget.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro