ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Rasisterna blir alltid överkörda av verkligheten

Lisa Magnusson · 14 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
”Låt dem kalla er rasister. Bär det som en hedersutmärkelse", sa Steve Bannon till de franska högerextremisterna i Front National i helgen.

”Låt dem kalla er rasister. Bär det som en hedersutmärkelse", sa Steve Bannon till de franska högerextremisterna i Front National i helgen. Foto: Getty images


Förintelseprojektet tog sin ände med ett självmord i en bunker. Det hade aldrig kunnat sluta annorlunda. För rasismen är ingen människovänlig ideologi. Den är besatt av fiender och bryr sig inte om sina vänner, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Historien är på vår sida.” Så sa Steve Bannon till de franska högerextremisterna i Front National nu i helgen. ”Låt dem kalla er rasister. Bär det som en hedersutmärkelse. För varje dag blir vi starkare och de blir svagare.”

Under 1700-talet gjorde rasisterna något smart. De tog sina vidskepliga föreställningar om den vita rasens överlägsenhet och klädde den i pseudovetenskapliga termer. Deras ”mätningar” kom fram till att mörkhyade personer var mindre värda på alla sätt.Så lades grunden för den moderna rasismen och dess frontfigur: Diktatorn Adolf Hitler.

För rasismen är ingen människovänlig ideologi. Den är besatt av fiender och bryr sig inte om sina vänner. Det är därför sant att rasisterna mycket väl kan vinna fruktansvärda segrar på kort sikt. De kan göra ofantligt stor, irreparabel skada. Men på lång sikt blir de alltid obönhörligen överkörda av verkligheten. Och vid ratten sitter den stora majoritet som föredrar normal jävla anständighet. Så lär oss historien.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro