ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Samtyckeslagen är en riktigt dålig idé

Lisa Magnusson · 20 Dec 2017
Uppdaterad 20 Dec 2017
Oskuldspresumtionen, det vill säga att man alltid ska antas vara oskyldig tills en åklagare lyckas bevisa motsatsen, är en mänsklig rättighet och den mest grundläggande förutsättningen för all rättssäkerhet, skriver Lisa Magnusson.

Oskuldspresumtionen, det vill säga att man alltid ska antas vara oskyldig tills en åklagare lyckas bevisa motsatsen, är en mänsklig rättighet och den mest grundläggande förutsättningen för all rättssäkerhet, skriver Lisa Magnusson. Foto: Unsplash


Vi får helt enkelt acceptera att vissa saker i livet är svåra. Att man kanske aldrig kan få offentlig upprättelse. Brott där ord står mot ord och vittnen sällan finns är komplicerade att bevisa. Till skillnad från vad många tror skulle en samtyckeslag inte förändra den saken, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns få saker svenska politiker är så förtjusta i som att ”sända starka signaler” till folket. Förslaget om en samtyckeslag är ett bra exempel på det. Den gör det olagligt att inte införskaffa tydligt samtycke inför varje nytt moment i en sexakt.

”Det är en historisk lag som ska ändra bevisbördan, att inte offret ska bevisa att hon sade nej utan att den som gjort det här ska bevisa att hon sade ja”, sade vice statsminister Isabella Lövin (MP) under regeringens presskonferens.

Efteråt har hon sagt att hon uttryckte sig olyckligt, inte ska man ändra bevisbördan. Men många resonerar ju precis så: Äntligen kommer vi sätta dit de jävla våldtäktsmännen. Och det är klart att situationen är frustrerande.

Men oskuldspresumtionen, det vill säga att man alltid ska antas vara oskyldig tills en åklagare lyckas bevisa motsatsen, är en mänsklig rättighet och den mest grundläggande förutsättningen för all rättssäkerhet.

Vi får helt enkelt acceptera att vissa saker i livet är svåra. Att man kanske aldrig kan få offentlig upprättelse. Brott där ord står mot ord och vittnen sällan finns är komplicerade att bevisa. Till skillnad från vad många tror skulle en samtyckeslag inte förändra den saken.

Den riskerar att i stället leda till integritetskränkande och detaljerade beskrivningar av offret. Och inte ens regeringens egen utredning tror att den skulle leda till fler fällande domar, tvärtom varnar den för att de fällande domarna kanske rent av blir färre.

Det enskilt viktigaste man skulle kunna göra för dem som faller offer för sexuella övergrepp är i stället att kvalitetssäkra polisens arbete. För det spelar ju ingen roll vilka lagar vi har så länge polisanmälningarna läggs på hög och därför aldrig går till åtal. Eller – som i det uppmärksammade Fittjamålet – helt sjabblas bort.

Vidare är det på tiden att vi ersätter begreppet ”våldtäkt” med ”sexuella övergrepp”, så att det blir tydligt att det inte krävs våld för att det ska vara ett brott. Men den delen av utredningen ströks ur regeringens förslag.

Och det är klart. Sådana stora, långsamma förändringar sänder ju inte alls lika starka signaler.Plus: Julen. Förlåt en enkel själ, men jag älskar den.Minus: Leif Mannerströms sårade ilska över att folk inte respekterar lutfisken. Någon kallade honom nyligen ”gastronomins motsvarighet till Trump”. Men är inte detta att överskatta Leifs betydelse? Själv skulle jag snarare säga Bert Karlsson.

Lisa Magnusson

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro