ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lisa Magnusson: Snart finns det bara hippa medelklassjournalister kvar

Lisa Magnusson · 11 Okt 2017
Uppdaterad 11 Okt 2017
SVT-chefen Anne Lagercrantz beklagade nyligen att det inte gått att hitta tillräckligt många mångfaldiga nya programledare, eftersom kompetensen saknades.

SVT-chefen Anne Lagercrantz beklagade nyligen att det inte gått att hitta tillräckligt många mångfaldiga nya programledare, eftersom kompetensen saknades. Foto: Jessica Gow/TT & Metro


"Det är journalisters jobb att kunna skriva om allt. Men självklart får den geografiska koncentrationen konsekvenser", skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det pratas bristande mångfald inom public service igen. Detta är kod för att vi borde få se och höra mer av kvinnor, mörkhyade och homosexuella, kanske även någon transperson eller pensionär. Jag har dock aldrig hört någon nämna den gigantiska elefanten i rummet: klassfrågan.

Jo, klyschan stämmer. En överväldigande andel av journalisterna bor verkligen på Södermalm. Eller så bor de i motsvarande urbana medelklassområden i Göteborg och Malmö. Ytterst sällan hittar man dem i invandrartäta förorter eller på landsbygden. Elva av Sveriges kommuner inhyser inte en enda journalist.

Det är journalisters jobb att kunna skriva om allt. Men självklart får den geografiska koncentrationen konsekvenser. Den påverkar vilka ämnen som kommer upp på morgonmötena, vad redaktionerna väljer att rapportera om, och hur.

Både SVT och Sveriges radio fastanställer dessutom sällan och det är samma sak i medier överlag. Allt fler journalister har osäkra, tillfälliga anställningar. Det styr i sin tur hur pass annorlunda medarbetarna törs tänka. Och det präglar vilka som alls vågar satsa på yrket.

Den franske sociologen Pierre Bourdieu pratade om tre sorters kapital. Förutom ekonomiska tillgångar kan man också ha socialt kapital i form av kontakter och kulturellt kapital, det vill säga god smak. Men allt hör förstås ihop. De som har pengar har även rätt kontakter och god smak kostar.

Jag tänkte på det när SVT-chefen Anne Lagercrantz nyligen beklagade att det inte gått att hitta tillräckligt många mångfaldiga nya programledare, eftersom kompetensen saknades. Skälet till att det inte gick att rekrytera nya programledare var alltså att de var nya, att de var mångfaldiga på ett för annorlunda sätt.

Klassfrågan, eller snarare medelklassfrågan, är en blind fläck för medierna. Men om vi inte ser upp så kommer den tredje statsmakten, mediekåren, snart enbart bestå av dem som inte bara har råd att bo i medicentrats bostadskrisande Stockholm, utan klarar att göra det trots osäker inkomst. Denna brist på mångfald är ett verkligt demokratiskt problem.

Plus: Hollywoodproducenten Harvey Weinstein tvingades bort från sitt eget företag i söndags, efter New York Times avslöjande om decennier av sexuella trakasserier.Minus: Genast ger sig olika kändisar ut till hans försvar. Trots att de inte har en aning om vad som hänt. De bara ”vet” att han är en schysst kille egentligen.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro