ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Lita aldrig på någon under 30 år"

Marcus Dunberg · 27 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alla under 30 år är opålitliga och världens framtida hjärntrust och kunskapsbank håller på att pulveriseras genom allt för mycket Facebookande, SMS:ande och dataspelande. Unga människor mellan 20 och 30 har enorma kunskapsglapp i historia, politik, litteratur – helt enkelt i det som brukar kallas allmänbildning. Så argumenterar engelskprofessorn Mark Bauerlein vid Emory University i Atlanta i en ny bok med titeln – och häng med nu – "The Dumbest Generation: How the Digital Age Stupefies Young Americans and Jeopardizes Our Future (Or, Don't Trust Anyone Under 30). Och jag håller med honom. I alla fall till hälften. Det är förstås inget nytt att medelålders intellektuella ondgör sig över ungdomen. Det har alltid varit mer intressant för 16-åringar att smygröka och lyssna på gitarrbaserad rock framför att lyssna på Chopin och läsa Marcel Proust. Normalt sett skulle jag avfärda professor Baulerlein som bakåtsträvande akademiker med dålig andedräkt (som bakåtsträvande akademiker ofta har), men det är svårt att inte nicka medhållande i författarens argument. Den traditionella bildningen har fått kliva åt sidan. Exempelvis har inte längre historiekunskaper någon status bland unga. I min egen och tidigare generationer väckte det avund att kunna amerikanska presidenter eller vilket år slaget vid Hastings ägde rum (1066). Sådant höjde det egna värdet i gruppen. Men många 80-talister idag är helt ovetande om Sverige och världen före år 2000. Än märkligare är att detta inte verkar föra med sig några konsekvenser för 80-talisterna själva. Tvärtom, de klarar sig bra ute i samhället, visserligen genom att skriva modebloggar och visa brösten i tveksamma magasin (killarna försörjer sig genom att spela nätpoker eller World of Warcraft), men klarar sig gör de. Trots att jag är kritisk till denna utveckling missar professor Bauerlein målet. Man blir inte dummare av Facebook, SMS och online-spel. Tvärtom, så blir du smartare – om det paras med annan intellektuell stimulans som gammal hederligt bokläsande. Det är bättre att ägna tid åt Facebook OCH läsa en roman jämfört med att vägra ny teknik och uteslutande läsa Nobelpristagare. Detta kan verka självklart, men ingenstans i debatten förs argumentet om mångfaldens fördelar fram. Istället för att ondgöra sig över ny teknik borde vi uppmuntra den förvirrade ungdomen att skaffa bibliotekskort – eller åtminstone beställa böckerna på amazon.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Dunberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro