ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

LO gör flyktingar till en permanent underklass

Johan Norberg · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Centerpartiet vill ha ”lön efter etnicitet”, dundrar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och en utredare på Kommunal kallar det ”apartheidmodellen” – en variant av rasdiskrimineringens Sydafrika fram till 1994. Centern har nämligen sagt att det är bättre att nyanlända får jobb till lägre ingångslöner än att de fastnar i förläggningar och utanförskap. I LO-tidningen Arbetet domderar Martin Klepke att centerns lösning innebär att ”etniskt orena flyktingar ska ha lägre löner”, och talar också om ”apartheidlandet Sverige”.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Snabbjärnvägarna är ett kolossalt slöseri med pengar"

Innan LO-männen letar upp fler spyor ur den stora svordomsboken borde de ta sig en funderare på varför det var just de som ville ha rasåtskillnad i Sydafrika som förespråkade LO:s lösningar. Som den svarte ekonomen Walter Williams har dokumenterat började apartheid utvecklas av vita rasister som krävde arbetsmarknadsreservat och höga minimilöner. Den sydafrikanska lönekommissionen förklarade redan 1925 att man kan nå den eftersträvade rasåtskillnaden ”genom att sätta en minimilön för ett yrke eller ett hantverk som är så hög att ingen native [svart] sannolikt skulle anställas”. Öppet rasistiska fackföreningar menade att regleringar mot svarta inte var tillräckligt då det fanns undantag, ett bättre sätt att hålla svarta borta från arbete var enligt dem lika lön för vita och färgade.

Den uttalade avsikten var att hindra dem med lägre utbildning och sämre erfarenheter. Om man tvingar arbetsgivare att betala lika mycket för alla kommer de att välja dem som kan språket bäst och har högst utbildning. Tröskeln blir hög för nykomlingar. Det skyddar eliten, men till priset av att färre jobb skapas, och mindre kvalificerade får aldrig chansen att på jobbet bygga upp erfarenheter och kunskaper och på sikt höja sin lön. 

Enligt IMF har svenska kollektivavtal pressat upp lägstalönerna till runt 80 procent av genomsnittslönen, jämfört med ca 50 procent i andra EU-länder. Det gör att den som inte kan producera 80 procent av välutbildade Medelsvensson är utestängd från vår arbetsmarknad. Och som av en händelse är skillnaden i arbetslöshet mellan utlandsfödda och infödda dubbelt så stor i Sverige som i andra EU-länder. 

► LÄS MER: Johan Norberg: "Vilken skandal kan fälla en politiker som är en skandal i sig?"

Det handlar inte om etnicitet. Den svenska modellen är till för alla som sitter säkert på sitt tolfte jobb och stänger ute alla som förgäves söker sitt första – nyanlända eller ej. Arbetslösheten är ännu högre bland lågutbildade än bland utlandsfödda. Men problemet just nu är att allt fler som flytt till Sverige saknar gymnasieutbildning. Med dagens politik riskerar de bli en väldig underklass utan jobb och utan hopp. Till skillnad från LO anklagar jag inte mina motståndare för att eftersträva apartheid. Det råkar bara bli konsekvensen av deras politik.

+ Guineamaskens död. Antalet fall av plågsam guineamaskinfektion har minskat från 3,5 miljoner till blott 22 fall på tre decennier. Det lär bli den första parasitinfektion som utrotas av mänskligheten.

- Populisternas triumf. Primärvalen i New Hampshire vinns av Bernie Sanders och Donald Trump – ett skämt och en mardröm.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro