ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Löfven – det går att be om ursäkt och backa från dåliga beslut

Tanvir Mansur · 1 Jan 2016
Uppdaterad 1 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

I september sade Stefan Löfven “mitt Europa bygger inga murar”. Ett par månader senare väljer hans regering att lägga de första tegelstenarna på Sveriges egen mur.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Utan kunskap om folksjukdomar kan vi inte behandla dem

Kritiken kom direkt. Amnesty och Röda Korset förklarar att beslutet om id-kontroller är orimligt. Buss- och tågföretagen gör allt de kan för att de timslånga förseningarna ska bli så små som möjligt. Fackförbunden Seko och Kommunal berättar att deras medlemmar inte kan bli tvingade till att göra polisens jobb utan utbildning eller utrustning. SJ ställer in sina X2000-tåg till Köpenhamn, och hänvisar till Öresundstågen. Skånetrafiken ställer in Öresundstågen från Köpenhamn till Malmö, så resenärerna får åka från Kastrup. På Kastrup bygger danskarna ett stängsel för att ingen ska springa från ena plattformen till den andra. Gränskontrollerna hotar näringslivet, arbetsmarknaden och turismen i Skåne och Köpenhamn. Det har tagit åratal att försöka integrera hela Öresundsregionen. Kontrollerna kommer kosta miljoner kronor varje dag. Det här hade aldrig hänt om det gällde Stockholm, säger skåningarna.

Många som flyr saknar giltiga id:n av olika skäl. De kan ha glömt ta med sig det på flykten. De fick aldrig ta ut något pass från myndigheterna. De kan de ha tappat det på väg över Medelhavet eller på vandring genom Europa. Om det gick att söka asyl på europeiska ambassader, få ett asylvisum eller flyga hit direkt, då behöver de inte riskera sina liv för att åka med en gummibåt över Medelhavet. Om vi avskaffar transportörsansvaret för flyg- och båtbolag, då kan vi riva ner murarna som Europa har byggt upp.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Rätten till vård är en mänsklig rättighet

Alla som flyr har rätt att söka asyl. Det säger FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Ingen ska behöva ta en livsfarlig väg för att kunna söka asyl. Sverige gör tvärtom. Istället för att skapa bättre system för att ta emot flyktingar, väljer regeringen att begränsa möjligheterna för människor som flyr. Kommuner pratar inte med varandra, alla tar inte lika stort ansvar. Myndigheterna tar inte hjälp av varandra. Onödigt krångliga regler gör att det tar lång tid att hitta boenden, lösningarna blir dyra och det blir svårt att bygga bostäder.

Nu ska flyktingar bara få uppehållstillstånd tillfälligt. Det blir svårt att motivera någon att lära sig svenska och söka jobb, om de ändå kanske måste flytta snart. Migrationsverket måste även titta på samma ansökan två gånger, vilket fördubblar deras arbete. Familjer får inte återförenas heller. Och grädden på moset i denna omänskliga charad är id-kontrollerna.

De skapar en dominoeffekt i våra grannländer. Det ser vi i Norge och Danmark. De stänger sina gränser till andra länder, som sedan stänger sina gränser. Den sista gränsen är den till Syrien. Så börjar det nya året. Det kan vara svårt att backa när en har tagit ett beslut som har fått dåliga konsekvenser. Men lika ädelt är det att be om ursäkt och göra rätt.

+ I år visar vi medmänsklighet på riktigt. Okej?

– Att partierna tävlar i att skapa politik som ger tidningsrubriker istället för politik som faktiskt förbättrar läget.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro