ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lööf gjorde vänstern en tjänst

Göran Greider · 4 Feb 2013
Uppdaterad 4 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Centerpartiets ledare Annie Lööf vände sig till – som hon sa – hela den samlade vänstern och deklarerade: Jag är inte nyliberal. Förmodligen har hon därmed tryggat sin post i det egna partiet, även om de flesta vet att det vara var någon månad sedan som hon i allt väsentligt var just nyliberal. 

Nyliberalism är naturligtvis en synnerligen inexakt beteckning på en politisk hållning och jag vet åtskilliga, inte Minst på vänsterkanten, som använder det för att beteckna praktiskt taget allt de ogillar, även typiska konservativa attityder.

Vad är det nya i i nyliberalismen? För det första är det inte så nytt längre, utan snarare ganska gammalt. Nyliberalismen är en gammaldags företeelse, med mer än trettio år på nacken. Men det nya i jämförelse med den gamla liberalismen som föddes på artonhundratalet är ganska enkel. Den gamla liberalismen hade de gamla feodala och aristokratiska eliterna som fiender. Den vände sig mot ärvda privilegier, mot slutenhet och mot rikedomar som icke förtjänats utan bara gått i arv. Nyliberalismen är något annat: Den utgör i själva verket en våldsam aggression mot den moderna välfärdsstaten och mot de flesta idéer om sociala rättigheter. Skarpa och läsvärda filosofer som Robert Nozick formulerade principerna att  staten ska vara så liten som möjligt och lägga sig i så litet som möjligt. 

Tanken på det offentliga som ett instrument för att fördela samhällets rikedomar är för den trosvissa nyliberalen – i centerns ungdomsförbund eller centerstudenterna – avskyvärd. Frihet är för dem det helt överordnade värdet och allt kollektivt – exempelvis fackföreningar – betraktas med yttersta misstro.

S ådana idéer kommer aldrig att omsättas fullt ut i praktiken, eftersom samhället då skulle rasa samman. Men de kan ange färdriktningen. Det som då inträffar är att mycket av den sociala tryggheten slås sönder. När det sker svarar tyvärr många med att klamra sig fast vid extremt konservativa idéer om samhället, exempelvis rasismen. Nyliberalismen slår sönder samhället – och konservatismen läker ihop spillrorna. Det är en mardröm, men så ser det ofta ut i våra samhällen i dag.

Jag menar att det var något viktigt som inträffade när Annie Lööf tvingades göra avbön på helgens centermöte. Hennes ”Jag är inte nyliberal” vingklipper faktiskt en del av de värsta ambitionerna hos de nyliberala krafter som tycker att mycket har gått deras väg det senaste årtiondet.

Så tack Annie Lööf! När du deklarerade att du inte är en iskall nyliberal så gjorde du den samlade vänstern en viktig tjänst. Vem vill i fortsättningen vara en iskall nyliberal?

Bra att Telia Soneras vd fått stryk och avgått. Telia Sonera har släppts lös i världen för att göra vinst till varje pris.+ Telia Soneras vd-avgång 

i schlagern Mitt i schlagerfestivalen kände jag en enorm längtan efter att höra en progressiv, vemodig och meningsfull sång av Sixto Rodriguez.– Mer ”Sugar man”

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro