ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lyssna aldrig på folks goda råd

Marcus Dunberg · 12 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Igår åt jag här i Buenos Aires middag med Linus Karlsson – troligen en av de mest framgångsrika svenskarna under 40 år och tillika delägare i en välkänd reklambyrå i New York. Linus berättade en historia som fick mig att reflektera över ämnet ”goda råd”.För några år sedan sa en av reklambyråns stora talanger upp sig för att gå till en konkurrent. I egenskap av chef, men också mentor avrådde Linus honom från att ta steget och det var inte bara av egoistiska skäl. Linus trodde verkligen att killens karriär skulle utvecklas bättre om han stannade kvar.

Den unge talangen tvekade, men lämnade till slut byrån för nya utmaningar. Idag är den personen en av världens mest hyllade och prisbelönta reklamkreatörer, något han inte skulle varit om han hade stannat kvar i samma miljö. Jag tror aldrig att jag har fått ett så kallat gott råd från en annan människa. En insikt som blir tydligare allt eftersom åren passerar. Tonårens vägledning från föräldrar, lärare och syokonsulenter (finns denna sorgliga yrkesgrupp fortfarande?) har, så här i efterhand, visat sig vara tämligen värdelösa.

Min pappa brukade visserligen måla upp skräckscenarion om hur miserabel framtiden skulle bli om jag inte gjorde läxan och studerade, men det var snarare hot än råd. Faktum är att jag inte kan minnas att någon någonsin sa något som bidragit till att mitt liv blivit mer berikande. Tvärtom. De flesta råden var ju idiotiska. Farliga rent av. Samma sak när jag blev äldre och började arbeta. Karriärtipsen från chefer och mer erfarna kollegor har varit mig till lika stor gagn som om jag konsulterat Clark Olofsson. Frågar du någon om råd kommer du att få ett svar – just därför att du frågar. Men det betyder inte att det rådet har något värde.  Vart skulle jag ha befunnit mig idag om jag hade följt alla de där ”goda råden”? Troligen på ett kontor där de anställda jobbar i ergonomiska stolar, gympar på lunchen, har matlåda och går hem klockan 16.45. Och däremellan gör något färgglatt i Power Point och snackar om Melodifestivalen. Kanske hade jag till och med varit utbränd? Det är ju mest människor som arbetar på sådan där friskvårdsarbetsplatser som tycks bli utbrända. Avslutningsvis vill jag ge två goda råd till yngre läsare som håller på att forma sina liv. Det första är: följ dina instinkter. Det andra rådet är: lyssna aldrig på andra människors goda råd. + Frost Nixon. Det bästa som visas på svenska biografer just nu. Punkt. – Slumdog Millionaire. Har sällan känt mig mer likgiltig efter en film. Mycket väsen för ingenting. Och årets bästa film? Ett hån mot riktigt bra filmer som det dessutom fanns ganska många av 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Dunberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro