ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Lyssna inte på hatarna – ingen skulle vilja bo i deras Sverige

Lisa Magnusson · 10 Nov 2015
Uppdaterad 10 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Ni vet hur det är när man är kär? Man tänker oupphörligt på den andra, ler som en tönt. Världen är fantastisk, för att den fulländade existerar. För ett tag sedan såg jag en dokumentär om vetenskapens försök att kartlägga vad som sker. Forskarna mätte hormonnivåer och hjärnaktivitet. Sedan fick testpersonerna se olika versioner av sin partners ansikte, varav alla utom en hade justerats fulare eller vackrare på en glidande skala. Uppgiften var att peka ut bilden som visade verkligheten.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Myndigheterna är en fara för gravida"

Alla förälskade tog fel. Alla valde de bilder i den övre delen av snyggskalan, de visste inte hur den andra såg ut. Kärleken är med andra ord bokstavligen blind. Och så verkar det vara med all besatthet. Ta bara somligas oresonliga hat mot invandrare, judar, romer, muslimer. Hatarnas offentliga röst, Sverigedemokraterna, talar oupphörligt om dem, och trollsvansen viftar vilt: Världen är vidrig, för att de andra existerar i den. Detta är svårt att värja sig mot.

En kollega hävdar vid fikabordet att en flykting bara har 2 000 kronor mindre i månaden än en polis. Det är först efteråt man läser Viralgranskarens artikel om att ryktet är fel; att flyktingar i själva verket har 720 kronor i månaden, inte 22 500 (Metro, 8 november). En Facebookvän länkar upprört en text om att en vapengömma hittats på ett jämtländskt flyktingboende. Öresunds-Posten frågar senare hatsajten Avpixlats utgivare varför uppgiften publicerats, med tanke på att den är tagen ur luften.

”Det är en så pass allvarlig situation att det måste komma ut”, motiverar han sig (5 november), och det är talande. Sanningen är alltid ett steg efter, eftersom fakta – till skillnad från fantasi – måste kollas upp. När verklighetens journalistik hinner ikapp vägrar de besatta lyssna. För vad bryr sig känslor om logik? ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”, som någon skrev i en kommentar till den falska nyheten om att ett barn fått kvarsittning för att hon haft en mobil med svenska flaggan på (Dagens Industri, 2 oktober).

Nog kan även besatthet som bottnar i hat göra gott i små doser, men som enda drivkraft är den bara destruktiv. Sverigedemokraterna kommer nu undan med vad skit som helst av det enkla skälet att folk inte röstar på dem för att de gillar dem, utan för att de hatar de andra. Partiet blir allt djärvare; nyligen framkom att de sprider regelrätta lögner bland flyktingar, i hela svenska folkets namn (Ekot, 9 november). Så hur ska vi hindra att vårt land dras ned i de grumliga djup som vi tänkte oss tillhörde historien?

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Hur förtryckt är man om man vet vad 'kulturell appropriering' betyder?"

En del säger att vi ska lyssna, anpassa oss. Själv tror jag på att envetet fortsätta peka på verkligheten. Inte glida in i rosa drömmar om hur perfekt allt funkar, men heller inte ge efter för de nattsvarta. För tro mig, ingen av dem som i besatt vrede vill sänka det medmänskliga Sverige kommer att vilja ha vrakspillran som då blir kvar.

+ Falu kommun har just dragit igång projektet ”Öppna ditt hem”, i hopp om att hitta ett 20-tal boplatser åt flyktingar. Hittills har 15 invånare anmält sig.

- Moderaterna föreslår att ingen asylsökande ska kunna ta sig in i Sverige från Europa. Detta innebär i praktiken ett totalstopp som strider mot EU-stadgan om mänskliga rättigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro