ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Lyssna inte på studievägledaren, tjejer – ni passar utmärkt i byggbranschen

Johan Lindholm · 11 Feb 2017
Uppdaterad 11 Feb 2017
I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. Vi i byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora dig som är tjej på grund av fördomar och missuppfattningar, skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. Vi i byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora dig som är tjej på grund av fördomar och missuppfattningar, skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT, Terese Perman/Byggnads


Vi i Byggnads möter alltför ofta tjejer som vill bli byggnadsarbetare men som avråtts av sin studievägledare. Missuppfattningarna som fortsätter att spridas är att "det är för grabbigt" eller "det är för tungt", skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den 15 februari ska gymnasievalen vara inne. Och även om vårt samhälle är mer jämställt än någonsin möter vi i Byggnads alltför ofta tjejer som vill bli byggnadsarbetare men som avråtts av sin studievägledare. Argumenten är att ”det är för grabbigt” eller ”det är för tungt”.

Förra året sökte 5 508 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 507 kvinnor. En anledning till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Och denna missuppfattning fortsätter att spridas, bland annat av skolan.

Så kan vi inte ha det. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. 700 000. Det är mycket. Och utöver detta behövs kontor, servicebutiker, skolor, sjukhus, idrottshallar… I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare för att klara av det.

Vi i byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora dig som är tjej på grund av fördomar och missuppfattningar. Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete får du dessutom bättre betalt och vi kan lova att det kommer att finnas gott om jobb åtminstone 10 år framåt i tiden, säkert längre.

Det sägs att det är grabbigt ute på byggena och det stämmer delvis. Men det blir fler och fler kvinnor och vi som jobbar fackligt gör allt vi kan för att alla ska känna sig välkomna. Oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Och skulle det trots detta förekomma diskriminering så har vi koll på lagar om arbetsmiljö och sexuella trakasserier. Du behöver aldrig fundera över på vems sida vi står.

Inom bygg finns det många spännande yrken att välja på. Betongare. Snickare. Maskinist. Plattsättare. VVS-are. Det finns yrken för dig som inte gillar att sitta still, och för dig som gör det. För dig som gillar att skapa stora saker med händerna, för dig som föredrar detaljarbete. För dig som helst jobbar utomhus, och för dig som hellre är inomhus.

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkommen till branschen. Men som tjej är du extra välkommen, och vi lovar att göra allt för att du ska trivas hos oss. Du behövs, mer än någonsin!

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

pil
Om debattören

• Fackförbundet Byggnads organiserar byggnadsarbetare i Sverige och har över 100 000 medlemmar inom ett åttiotal yrkesgrupper.• Byggnads har varit med och förbättrat löner, arbetsförhållanden, inflytande och social trygghet sedan 1889.• På kongressen 2014 beslutades att jämställdhet är en prioriterad fråga för Byggnads som ska ha minst 5 procent kvinnliga medlemmar 2022. I dag är antalet cirka 1 procent.

pil
Om debatten

• Av 100 byggjobbare är 99 män

• I byggbranchen är 1 av 10 chefer kvinnor

• Den totala andelen kvinnor i byggbranschen är 8 %

Källa:  Byggnads, Ledarna, Byggcheferna

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro