ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

M: Samhället ska inte vara ett hinder för HBTQ-personer att komma ut

· 31 Jul 2017
Uppdaterad 31 Jul 2017
Sverige har kommit långt när det gäller att tillgodose hbtq-personers rättigheter. Samtidigt vet vi att diskrimineringen i vardagen och homofobin i allra högsta grad finns kvar i det svenska samhället, skriver Öppna moderater.

Sverige har kommit långt när det gäller att tillgodose hbtq-personers rättigheter. Samtidigt vet vi att diskrimineringen i vardagen och homofobin i allra högsta grad finns kvar i det svenska samhället, skriver Öppna moderater. Foto: Elvira Hellsten


När en hbtq-person kommer i kontakt med en förvaltning eller annan myndighet är det viktigt att personen möts med både förståelse och kunskap. Konstiga blickar eller ifrågasättande frågor kring exempelvis könsidentitet duger inte, skriver företrädare för Öppna Moderater.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu det dags för årets upplaga av Stockholm Pride. Sveriges största Pridefestival med besökare från hela landet, men även från andra länder. En vecka fylld mycket glädje och kärlek men också politik och för vissa kontroverser.

Temat för årets upplaga av Stockholm Pride är ”redo för nästa steg”. Det känns viktigare än på många år att stå upp för och stötta alla hbtq-personer som känner sig otrygga, osäkra och funderar på om de verkligen är redo att öppet vara sig själva. Därför lanserar Öppna Moderater kampanjen ”Love should be a Snap” på Snapchat.

Sverige har kommit långt när det gäller att tillgodose hbtq-personers rättigheter. Samtidigt vet vi att diskrimineringen i vardagen och homofobin i allra högsta grad finns kvar i det svenska samhället. Unga elever i skolan vågar inte öppet visa eller prata om sin sexuella läggning för vänner och klasskamrater och hbtq-personer som vistas på stadens gator och torg under sena kvällar tittar ofta över axeln och känner klumpen i magen.

Våld, hot om våld eller mobbning är aldrig acceptabelt. Oavsett om det är riktat mot en person på grund av sexuell läggning, ursprung, religion eller någon annan anledning. Samhället kan inte, och ska inte, acceptera att sådant förekommer. Då är det viktigt att straffen för brott är kännbara, polisen och andra viktiga samhällsfunktioner fungerar och att samhällets skyddsnät finns där när stöd behövs. Här ser vi att den nuvarande regeringen inte gör tillräckligt.

Moderaterna vill öka den polisiära närvaron i samhället, öka satsningen på kameraövervakning på allmänna platser för att underlätta att brott klaras upp och samtidigt vill vi satsa på förebyggande insatser bland unga som riskerar att hamna i brottets bana. Den växande otryggheten i samhället måste bekämpas.

Att känna en trygghet i vardagen handlar också om bemötande och attityd. När en hbtq-person kommer i kontakt med en förvaltning eller annan myndighet är det viktigt att personen möts med både förståelse och kunskap. Konstiga blickar eller ifrågasättande frågor kring exempelvis könsidentitet duger inte. Ett dåligt bemötande kan få konsekvensen att människor undviker att söka vård, stöd eller hjälp. Här måste politiker på alla nivåer våga ta sitt ansvar.

Öppna Moderater vill att hbtq-personer av alla åldrar ska känna sig trygga med att samhället accepterar dig för den du är. Det spelar ingen roll om det gäller skolan, arbetsplatsen eller på badplatsen. Förhoppningen är att kampanjen ”Love Should be a Snap” kommer peppa unga hbtq-personer som fortfarande försöker finna sin plats i livet och inte riktigt har vågat vara öppna. För kärleken ska kunna vara enkel! Oavsett om du är kär i en han, hon eller hen.

Fredrik Saweståhl, Förbundsordförande Jenny Edberg, vice Förbundsordförande Hannes Kataja, Förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

pil
Om debattören

• Öppna Moderater är Moderaternas hbt-förbund.

• Öppna Moderater som organisation har sin bakgrund i föreningen Gaymoderaterna som bildades i Stockholm 1979.

• Stockholm Pride Festival pågår mellan 31 juli – 6 augusti.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro