ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Machomännen breder ut sig

Fridah Jönsson · 13 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: Det var en helt vanlig onsdagsmorgon på tunnelbanan till jobbet och jag satt och lyssnade på Frida Hyvönen när en man kom och satte sig mitt emot mig. Plötsligt sparkade han lite lätt på min fot som var placerad bredvid väggen, sa ”får jag sparka undan dig lite?” och satte sitt eget ben där utan att vänta på svar. Och kvar satt jag och var helt mållös. Det är något märkligt med män som tror att allmänna utrymmen är deras att ta upp. På bloggen Macho I Kollektivtrafiken får läsarna skicka in bilder de tagit på män som sitter bredbent på tunnelbanor och bussar, och det är en helt bisarr samling foton på människor som helt skamlöst tar upp två säten helt ensamma. Och det här är ju inte det enda stället där män tror sig ha rätt att bara gå in och söndra och härska. Under min första dag i skolan fick vi frågan ”Vad är det för dag idag?”. En kille i klassen svarade ”Måndag!” utan att räcka upp handen, varpå läraren pedagogiskt sa att ”det är helt rätt, men i skolan räcker man upp handen när man vill säga något” – vilket gjorde att killen räckte upp handen och vrålade ”Måndag!” utan att ha blivit tilldelad frågan. Och det är ju kanske en lite gullig och rolig anekdot, eftersom personen ifråga var sju år när det hände. När det är fyrtioåriga män som gör samma sak är det inte riktigt lika gulligt. När en man i fredags kväll kom fram till mig och sa ”vad vacker du är, får jag hångla lite med dig?” utan att jag frågat om hans åsikt om mitt utseende var det inte så sött. När jag intervjuade Icona Pop berättade de om hur män ofta kom fram till dem när de dj:ade och sa ”här är play-knappen tjejer” och började instruera dem. Varje gång jag skrivit något som upprör människor får jag mail och/eller kommentarer från män som känner sig tvingade att skicka en recension av mitt utseende till mig (tro mig, alla ni som skriver sådana, utbudet är SÅ mycket större än efterfrågan så ni kan lika gärna sluta). I vårt samhälle finns det något eftersträvansvärt i att vara självsäker och våga ta plats, och det är så himla typiskt att de som tar det bokstavligt är män. Vi kvinnor får lära oss att vara tysta, vända andra kinden till, sitta ner, krypa ihop. Det visar ju sig i allt från bolagsstyrelser till tidningarnas omslag där män poserar bredbent och stirrar in i kameran medan kvinnor leende fotas ur fågelperspektiv. Och då kan man ju fundera på vad det är som gör att det är männen som självgott breder ut sig medan kvinnorna backar och korsar benen för att inte vara i vägen?Diskutera i smågrupper, så fortsätter jag sitta här och förbanna mig själv för att jag bara mesade fram ett ”javisst” när mannen bokstavligt talat sparkade på mig för att kunna ta mer plats själv.

+ Linnea Henrikssons nya platta ”Du söker bråk, jag kräver dans” är så fulländad att jag inte vet om jag någonsin vill lyssna på något annat.

– Melodifestivalens startfält, vad håller ni på med? Nu är det faktiskt dags att börja leverera.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro