ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Magnus Betnér: Bilden som konservativa dårar målar upp av abort är falsk

Magnus Betnér · 22 Maj 2019
Uppdaterad 22 Maj 2019
Högst av alla abortmotståndare i Kristdemokraterna håller Lars Adaktusson fanan, skriver Magnus Betnér.

Högst av alla abortmotståndare i Kristdemokraterna håller Lars Adaktusson fanan, skriver Magnus Betnér. Foto: Pontus Lundahl/TT, Sabrina Lantos/Hulu/HBO


Bilden som konservativa dårar försöker måla upp av aborter som tonårspar som väntar in i det sista innan de åker och får en galge uppkörd i livmodern är helt enkelt inte sann, skriver Magnus Betnér.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Blessed be the fruit. Det har dragits många paralleller mellan Alabama och Margaret Atwoods fantastiska drama ”The handmaid’s tale”. Det kan ses som en smula märkligt då den inte handlar om abort utan om just det omvända, där de få fertila kvinnor som finns kvar i denna mästerligt beskrivna dystopi används som barnfabriker åt välbeställda men infertila amerikaner. Det finns ändå många beröringspunkter i jämförelsen eftersom abortfrågan och religiös övertygelse går hand i hand. Hälsningsfrasen om frukten kommer också från Bibeln; Lukas 1:42, för er som vill fräscha upp konfirmationskunskaperna. Du får göra det i farfars bibel, för i den nya översättningen som kom år 2000 står det barn i stället för frukt. Vilket ju är rimligare när det är barn man menar och inte en mango.

quotation startJag tror inte att det är en särskilt vanlig standardlösning ens i par där bägge är prostituerade heroinister, och än mindre i den välordnade medelklass man kan förmoda att hon hänvisar till.quotation end

Högst av alla abortmotståndare i Kristdemokraterna håller Lars Adaktusson fanan. Ni vet, tidigare tv-gubben som har samma frisör som Trump. Sedan han kom in i Europaparlamentet har de röstat om abort 29 gånger. Han röstade nej i 22 av dem. Alla andra partier utom ett röstade ja samtliga gånger. Det andra partiet är så klart Sverigedemokraterna, som i likhet med alla andra ultrakonservativa partier är ungefär lika skeptiskt inställda till abort som påven.

SD har lagt en hel hög med motioner om abort i Sveriges riksdag. Bland annat har fyra kvinnliga ledamöter med Paula Bieler i spetsen nyligen lagt en om att sänka åldern för fri abort till 12 veckor i stället för dagens 18. Efter det måste man ha särskilda – och mycket ovanliga – skäl för att få göra en abort. Bieler sade för övrigt i en intervju för ett tag sedan att “i Sverige har vi en diskussion kring abort där det jämställs med preventivmedel. Jag har hört par prata om att de kör på säkra perioder för man kan ju alltid göra abort. Det är en standardlösning.”

Är det någon utom Bieler som någonsin hört ett par tala om abort som en standardlösning? Jag tror inte att det är en särskilt vanlig standardlösning ens i par där bägge är prostituerade heroinister, och än mindre i den välordnade medelklass man kan förmoda att hon hänvisar till. Villfarelser om abort finns det gott om i de konservativa lägren eftersom det egentligen inte handlar om abort utan – som vanligt – om kvinnors frihet och sexualitet.

Att vilja sänka abortgränsen är inget annat än signalpolitik. Det är ingen som går och väntar så länge som möjligt innan de gör abort. Det är helt enkelt inte så det fungerar. De allra flesta aborter, närmare bestämt 84%, i Sverige utförs innan vecka nio. 55% av alla aborter utförs före vecka sju, långt under de tolv Bieler & co ville sänka till. Dessutom utförs nästan alla aborter i Sverige med hjälp av två piller.

Bilden konservativa dårar försöker måla upp av tonårspar som väntar in i det sista innan de åker och får en galge uppkörd i livmodern är helt enkelt inte sann. Det är inte ens tonåringar man vill rädda, eftersom tonårsaborterna i Sverige också sjunkit de senaste 10 åren. Det beror säkerligen till viss del på sexualundervisningen men också på att kidsen hellre sitter hemma och kollar på ”The handmaid’s tale” än att knulla nu för tiden.

Magnus Betnér

Plus: Min kompis Elin.

Minus: Vi ses för sällan.

klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Betnér
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro