ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Magnus Betnér: Jag vill säga åt Greta att ta flyget som vanligt folk

magnus betnér · 19 Mar 2019
Uppdaterad 19 Mar 2019

Foto: Henrik Montgomery/TT


Man kan tycka vad man vill om att barn skolkar, men jag tycker att det är bra att de engagerar sig. Än bättre när någon får medialt genomslag för att de uppmärksammar något viktigt, skriver komikern Magnus Betnér.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Trots att hon tycker det är skitviktigt att inte dra på sig frånvaro är min dotter i skrivande stund iväg och skolkar för miljön. Det delar hon med elever världen över tack vare Greta Thunberg. Man kan tycka vad man vill om att barn skolkar, men jag tycker att det är bra att de engagerar sig. Än bättre när någon får medialt genomslag för att de uppmärksammar något viktigt. Så var det med Hans Rosling och så är det med Greta Thunberg. Även om jag inte håller med någon av dem om allt är de bra exempel på hur man får en fråga att nå ut till människor som kanske inte annars hade nåtts.

quotation startSamma del av mig vill också gå bakom min dotter och tända när hon släcker lampor som jag vill ha tända bara för att jag är lat.quotation end

Gretas nominering till Nobels Fredspris fick delar av internet att gå i taket. Visst kan det vara störigt med präktiga ungar som nyper en i örat. En del av mig vill ge Greta en örfil och säga till henne att ta flyget som alla normala människor när de har mycket att göra. Samma del av mig vill också gå bakom min dotter och tända när hon släcker lampor som jag vill ha tända bara för att jag är lat. Men så gör man inte om man är vuxen. Då nickar man och ler åt att någon orkar engagera sig, sen klimatkompenserar man nästa flygresa för att skämmas lite mindre för sin egen brist.

LÄS MER
Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Inte internetgubbar. De brölar om allt från att public service är satan till att det är sossarna som har skapat Greta. Funkar inte det drar de till med att priset minsann ska gå till någon som jobbar för fred.

Jag vill upplysa er gubbar om att Al Gore fick det för miljön. Malala fick det för sin kamp för tjejers rätt att gå i skolan. Dessutom har många gubbar som fått det också jobbat rätt mycket med krig. Kissinger är den som sticker ut mest, men om man inte ska ha liv på sitt samvete får vi nog även stryka Mandela från listan på folk som borde ha fått det.

quotation startDessutom har många gubbar som fått det också jobbat rätt mycket med krig.quotation end

Jag hoppas verkligen att hon får det. Mest för att jag tycker hon är cool men också för att jag gillar när internetgubbar blir sura. I stället för att gnälla på barn som kämpar för något de brinner för, kan du lära din egen unge att skolstrejka MOT miljön om du tycker att det är smart.  Då kanske du kan bli lika stolt över ditt barn som jag är över mitt.

Magnus Betnér

Plus: Avstängningsfunktionen på alla spelsajter efter spelutredningen.Minus: Allt annat med spelutredningen.

klar

Artikellänk är kopierad

magnus betnér
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro