ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Makt går hand i hand med ansvar"

Annika Marklund, gästkolumnist · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Jag vill inte vara någon förebild.Bloggaren och provokatören Katrin Zytomierska sitter i TV4:s Kvällsöppet. Hon är där för att diskutera sina uttalanden i Idol Eftersnack. "Bögig", "tjockis" – ja, ni minns kanske. Hon ångrar inte sina utspel. Eftersom hon ändå inte vill vara en förebild.

Det är klart att hon inte vill. Det vill väl ingen som är vid sina sinnens fulla bruk. Ordet i sig har varit ett skämt alltsedan nittiotalets baddräktsklädda Fröken Sverige-kandidater kvittrade om hur gärna de ville vara ogifta, nikotinfria "förebilder för unga tjejer". Jag förstår verkligen att varken Katrin eller någon annan vill förknippas med en sådan stenåldersbenämning. Att vara en förebild betyder dessutom att du har mer eller mindre orimliga krav, förväntningar och präktiga stereotyper att leva upp till.Problemet är att du inte har något val.

En förebild är något du är, inte något du väljer.När du har något andra vill ha, är någon andra vill vara, tagit dig någonstans dit andra vill nå – då är du en förebild. Vare sig du vill det eller inte.

Katrin har redan gjort sitt val. Till skillnad från de blåblodiga stackare som föds rakt in i Hänt Extra har hon suktat efter och byggt upp ett kändisskap ur ingenting. Hon har skaffat sig makt genom att engagera och provocera, beröra och uppröra. Men makt går hand i hand med ansvar. Det vill Katrin helst inte tänka på. Hon vill absolut ha makten - men vägrar att ta konsekvenserna.- Det står ingenstans i mitt kontrakt att jag har ett ansvar, säger Katrin i Kvällsöppet.

Nej, dåså. Vilken tur! Skyldigheter som är så tråkigt. Det vet ju alla som flyttat hemifrån och insett att telefonräkningar inte betalar sig själva och att ingen annan fyller på när toalettpappret tar slut. Det betyder inte att vi kan välja att strunta i det. Vi kan försöka, precis som Katrin gör, men förr eller senare fattar vi att det bara slår tillbaka mot oss själva.

Ansvaret är en naturlig och nödvändig del i att ha makt. Både över våra egna liv och andras. Det är inget vi kan välja eller förhandla bort. Inte du, inte jag och inte Katrin.Oavsett vad som står i hennes kontrakt.+ Äntligen - nya Grey's Anatomy-avsnitt på femman! Hösten är räddad.- Vid närmare eftertanke väger kanske inte en timmes briljant sjukhussåpa i veckan upp regnet och mörkret…

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Marklund, gästkolumnist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro