ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Makthavare med makt över mångas liv ska inte tro saker – de ska veta

Cissi Wallin · 31 Jan 2017
Uppdaterad 31 Jan 2017

Är det verkligen rimligt att hytta med näven åt kvinnor som vill göra abort eller mot homosexuella som vill gifta sig och skaffa barn? Svaret är så klart nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag sa i tv härom dagen att man ”kanske borde abortera abortmotståndare retroaktivt”. Det väckte så klart starka reaktioner bland mestadels religiösa som tog det bokstavligt. Tar man det som beskrivs i en, i mitt tycke, på många sätt tvivelaktig sagobok bokstavligt kan jag dock förstå varför. Men i stället för att bli kränkta över min absurda satir om en absurd tid, kanske man kan blicka inåt. Mot sin egen konservatism. Är det verkligen rimligt att hytta med näven åt kvinnor som vill göra abort eller mot homosexuella som vill gifta sig och skaffa barn? Svaret är så klart nej.

Svaret på de konservativa och inskränkta vindar som blåser måste väl ändå vara att vägra gå med på att de blandar sig i politik? Frågar man mig har religion och religiös värdekonservatism ingenting i politiken att göra. Ha gärna din tro, men ge fan i att försöka pracka den på oss övriga. Ge blanka fan i att försöka styra andra utifrån de idealen. Som alltså är sprungna ur något som står i en sagobok. Det världens mäktigaste man nu alltså kallar ”alternativ fakta”. Låt oss i stället kalla det vad det är: ovetenskaplig och diffus tro.

quotation startVet inte hur det är med dig men jag vill inte att makthavare med makt över mångas liv ska tro saker. Jag vill att de ska veta. quotation end

De ska veta att abortförbud inte minskar antalet aborter, utan bara ökar antalet illegala aborter som många gånger slutar i katastrof. De ska veta att klimathotet i allra högsta grad är verkligt. Och akut. De ska regera efter fakta som inte går att förneka. De ska inte förneka fakta! Dra den för en femåring och hen fattar. Tyvärr tycks många maktgalna vuxna inte lika angelägna om den insikten.

Jag vill för övrigt inte heller ha folk i vår riksdag som tycks vara kvar i 50-talet med sina värderingar om familjebildning och kärlek. Partier som kan, och redan har dragit till sig religiösa fanatiker som även hamnar på beslutsfattande poster. Vars löner vi betalar. Jag vill inte ha politiker i vår riksdag som vill inskränka aborträtten, utifrån vad de tror på i en helig skrift. Eller som många av oss väljer att kalla det: sagobok. Heliga skrifter i all ära, som livsåskådning. Kör i vind, tro på vad du vill. Heja religionsfriheten. Men lämna den utanför politiken. Lämna den utanför att försöka styra andra medborgares liv och leverne. 

När konservativa vindar blåser över oss alla måste vi säga ifrån. Och det värmer mitt liberala hjärta när protesterna växer. Mot såväl ”vi och dom”, abortmotstånd, barnmorskor som vill slippa göra sitt jobb (av ”hänsyn” till sin tro. Kanske dags att byta yrkesbana?) som HBTQ-hat. För någonstans måste vi bestämma oss – ska vi ta kliv bakåt eller framåt? Ska våra barn växa upp i en tid av öppenhet eller orimlig rädsla? För mig är svaren väldigt enkla. För mig hör syndatyngd och faktaresistent gudstro inte ihop med politisk kamp för medborgerliga rätt- och skyldigheter. Inte i politiskt styre alls. Religion pysslar man med på fritiden. På jobbet, som folkvald politiker pysslar man med fakta. Annars kan man ju alltid bli predikant i valfri frikyrka, eller liknande. Där alla som lyssnar och lyder valt det själva. 

+ När fan blir gammal blir hen inte religiös. Jag blir bara mer ateistisk varje dag. Tack samtiden.

– Alla som mejlar och säger att de ber för mig. Lite hederlig förbön kommer aldrig kunna rädda denna syndehagga. Jag är ledsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro