ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Malin Sahlén: KD borde göra en modern högersväng

malin sahlén · 29 Jan 2015
Uppdaterad 29 Jan 2015

Foto: Timbro/TT


klar

Artikellänk är kopierad

​GÄSTKOLUMN: Göran Hägglund kommer att vara saknad i svensk politik, inte minst av andra partiers väljare. Dels förstås för hans humor, men också för den värme med vilken han levererat både politik och ordvitsar till svenska folket.

Den här värmen bör nästa partiledare ta med sig när hon än tydligare står upp för den personliga friheten, för goda normer och för civilsamhället. Alliansen har drivits med fler arbetade timmar som främsta mål, och även om det är viktigt bör politikens mål vara ett annat. När Moderaterna fortsätter tala om sänkta skatter enbart ur sysselsättningsperspektiv så måste Kristdemokraterna finnas där och påminna om att det är enskilda människors frihet som är den yttersta drivkraften, oavsett om en reform skapar ett helt Jönköping av nya jobb. Ett gott exempel är fastighetsskatten, som drabbade vanliga familjer och pensionärer som hade bott länge i sina hus. Den avskaffades just tack vare KD och trots ekonomers övertygelser om att fastighetsskatten är den allra smartaste skatten.

Därför behöver KD nu vara tydliga med att man är ett konservativt parti, med hjärtat i det goda samhället där ökad frihet är centralt. Där civilsamhället får ta ökad plats och ansvar, där människors valfrihet över vem som vårdar föräldrar eller undervisar barn är absolut och där mindre skatt är en frihetsreform snarare än en jobbreform. I detta har Hägglund varit bra men inte tillräckligt tydlig.

Framtiden för KD måste alltså innebära en högersväng. Det är alltför trångt i den socialliberala mittfåran, och det naturliga tomrummet bör givetvis fyllas av KD. Men låt högersvängen vara av 2000-talsvariant. Föredömlig var Hägglunds hållning i frågan om könsneutrala vigslar i kyrkor, där han valde den kloka vägen att kyrkorna ska få bestämma detta själva, men att den juridiska vigselrätten fråntas dem.

Jag tror att nästa partiledare för Kristdemokraterna blir partisekreterare Acko Ankarberg Johansson. Hon är en naturlig efterträdare, populär i partiet och värnar andra frågor än de ekonomiska. Men den verkliga kronprinsessan är Ebba Busch Thor, en helt enastående stjärna på den kristdemokratiska himlen som så småningom kommer att leda partiet på ett lysande sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

malin sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro