ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mamma eller karriärkvinna

Alexandra Pascalidou · 4 Okt 2012
Uppdaterad 4 Okt 2012
Mamma eller karriärkvinna

Mamma eller karriärkvinna


klar

Artikellänk är kopierad

Lina längtade efter en familj. Men när dottern väl kom till världen blev ändå livet inte som hon tänkt sig. Allt började i en mikroby utanför Helsingborg där Lina växte upp med tre äldre bröder, en hemmafru till mor och en far som var en av de första att fotografera IKEA-katalogen på den gamla goda tiden då kvinnor inte kunde retuscheras bort.

Familjens enda utflykt var den årliga julbuffén i ett närbeläget gästgifveri. Men Lina som var definitionen av ”den duktiga flickan” ville ut i världen. Med en magisterexamen i internationella relationer och språkstudier blev hon den yngsta diplomaten på UD, blott 25 år gammal. Fem utlandsposteringar senare bjuder hon nu på lunch på UNESCOs huvudkontor med milsvid utsikt över ett höstmelankoliskt Paris.

Just i dag (4 oktober) fyller Zlatan 31 år. Vår svenska stolthet som nu lagt Paris under sina snabba spikskor och jag slås av att Lina, på sitt sätt, också gjort en Zlatan. En kvinna från den svenska landsbygden, fjärran från diplomatkretsar, som nått chefsnivå inom EU. Med Dag Hammarskjöld som förebild drömde hon som barn om att antingen bli FNs generalsekreterare eller raggare. Trots att raggardrömmen var mer realistisk valde hon ändå diplomatin. 

Allt gick som på räls tills barn kom in i bilden. Och det är där någonstans Zlatan-sagan säckar ihop och genusskillnaderna blottas.

Lina fick barn med en man som gick upp i rök. Som ensamstående mor i en krävande karriär med dagliga tiotimmarspass utan raster blir barn ett problem i stället för ett privilegium. När Palestina förra året skulle bli medlem i UNESCO och USA plötsligt inte längre enligt sin lag kunde betala medlemsavgiften som utgör 22 procent av UNESCOs budget fick Lina arbeta 18 timmar vissa dygn. Att våga fråga chefen om lov att gå hem till dottern fanns inte på världskartan.

”Inom EU är du antingen mamma eller karriärkvinna” konstaterar Lina. Dessa två roller är fortfarande inte kompatibla för kvinnor. Linas lön går mest till barnomsorg och att under hektiska perioder flyga hem med dottern till 80-åriga mormor i Helsingborg. Skillnaden mellan Lina och Zlatan som båda lyckats göra en klassresa är att det finns ett vedertaget begrepp som heter ”fotbollsfruar”.

Men kvinnliga diplomater finner sällan makar beredda att offra sina karriärer för ta hand om familjen. ”Jag kommer sannolikt leva ensam resten av livet för att kunna fortsätta i det här yrket” säger Lina med det dåliga mammasamvetet som ständig följeslagare. ”Den första meningen min dotter sa var: ”Mamma jobbar”. Det är det alla har sagt till henne”, avrundar Lina över en välstekt och snabbt uppäten entrécote.

Lawen Mohtadis Rosa Taikon biografi ”Den dag jag blir fri” Ett stycke svensk historia. Ett romskt kvinnoöde som alla borde läsa.+ Rosa Taikon-biografi.

Bannlys inte seriefiguren men vaccinera läsarna med kritiskt kolonialistiskt tänkande och blott rasistiska stereotyper.– Tintin.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro