ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mammor! Drick vin, lämna bort era avkommor och köp halvfabrikat

Cissi Wallin · 10 Okt 2016
Uppdaterad 11 Okt 2016
Kvinnor som tvivlar på sig själva och sin egen förmåga är lättast att hantera. I den skörheten kuvas man tydligen bäst, skriver Cissi Wallin.

Kvinnor som tvivlar på sig själva och sin egen förmåga är lättast att hantera. I den skörheten kuvas man tydligen bäst, skriver Cissi Wallin.


Moralisterna finns överallt och det är framförallt arma mödrar som står i moralismens främsta skottlinje. Hade man lagt ihop all den energi som kanaliseras mot "dåliga mammor" hade man kunnat haft Barsebäck igång i fem år till, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Moralister. Överallt. Ju längre jag varit någons mamma, desto fler inbitna och oinbjudna moralister verkar det finnas. Som aldrig är sena med att påpeka att man inte gör rätt, inte ens bra nog. Och det är framförallt arma mödrar som står i moralismens främsta skottlinje. Det är alltid vårt sätt att ta hand om, vårt sätt att vara kring våra barn som ska granskas in i varenda söm. 

►LÄS MER: Cissi Wallin: Hur bör man egentligen agera när man blir våldtagen?

Häromdagen lade småbarnsmamman Anja ut en bild på sin Instagram. Den föreställde när hon ammade sin unge och tog sig ett glas vin. Ve och fasa - samtidigt! Att det sedan längre är bevisat totalt ofarligt för ammade barn med en mamma som dricker måttligt tycks spela mindre roll för moralisterna. De tänder högafflarna och klampar in med höjda röster oavsett. Det viktigaste tycks vara att trycka dit. Få henne att börja tvivla. Kvinnor som tvivlar på sig själva och sin egen förmåga är nämligen lättast att hantera. I den skörheten kuvas man tydligen bäst. Jamen! Tar man sig sådana enorma egoistiska friheter - att smutta på ett glas vitt en fredagkväll, samtidigt som det finns minderåriga inom närmsta milsradie är det inte mer än rätt att man ska känna sig gränslös. 

Allt medan en eventuell pappa eventuellt också tog sig ett glas alkoholhaltigt samtidigt. Men det bryr sig ju ingen om. Folk i allmänhet, och moralister i synnerhet är ju bara överdrivet peppande om en småbarnspappa typ... gör saker med sina barn. Ibland. Om en småbarnspappa byter bajsblöja utan att kaskadkräkas får han per automatik en sån där mosaikfågel i handblåst Orreforsglas som Ernst Billgren designat. Som han kan ha i bokhyllan och titta på när föräldraskapet känns lite tufft. Vi måste ju uppmuntra pappor så de inte tappar suget liksom. Pappor måste få en liten pokal då och då för att känna att ens inre fighting spirit ska leva kvar. 

►LÄS MER: Cissi Wallin: Numer vill jag oftare leva än inte – men det är en daglig kamp

Mammor däremot. Vi är lite som de där häxanklagade kvinnorna på 1600-talet. Hade man lagt ihop all den energi som kanaliseras mot "dåliga mammor" hade man kunnat haft Barsebäck igång i fem år till. Häromdan, på bussen böjde sig en sann moralist fram och föreslog att jag skulle "klä på barnet bättre". Han hade höstjacka och mössa. Tack och lov fick jag ur mig ett syrligt "men tack för rådet! Jag måste genast hem och sy på honom isbjörspälsen jag flådde igår".

Mammor! Drick vin, lämna bort era avkommor, köp halvfabrikat, muta med glass, var lite mediokra emellanåt. Moralisterna som "minsann aaaldrig skulle..." kommer få hjärtsvikt och hjärnblödning av ens slappa hållning till det heliga moderskapet. Och har vi tur så tar det kål på dem, en efter en. Allt medan man själv slipper krascha in i den berömda väggen i jakten på att vara så felfri, redig och ständigt självuppoffrande som det bara går.

+ Serietecknaren "Hej Hej Vardag". Om man gillar skarpa morsor med roliga skildringar av samtiden.

- Moralister som blivit jag vet bäst-aktivister 

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro